Anna is niet te koop.

Gerelateerde afbeeldingIn Saoedi-Arabië wordt er geschaakt om de wereldtitel. Tijdens de schaakwedstrijd mogen vrouwen weliswaar ongesluierd deelnemen, maar T-shirts en ‘onthullende’ kleding zijn verboden.  Donkere lange broeken en hoogsluitende bloezen zijn het minimum.  Vanzelfsprekend mogen vrouwen zich niet onbegeleid en ongesluierd buiten de schaakruimtes begeven.

Zoals verwacht is Israël niet uitgenodigd. Qatar mag zijn vlag niet tonen.

Het feit dat dit Prachtland een wereldkampioenschap schaken mag organiseren ligt ook binnen eigen rangen gevoelig. De hoogste islam geestelijke, de grote moefti sjeik Abdulaziz Al Sheikh, had pas twee jaar geleden een fatwa uitgevaardigd waarbij schaakspelen strikt verboden werd omdat “het tijdverspilling was en tot rivaliteit tussen spelers kon leiden”. In Iran zagen moslim geestelijken het gevaar van “gokken” in het schaakspel, iets dat vanzelfsprekend in de islam ook verboden is.

En heb je zo’n witte raaf die vrijwillig de deelname weigert. De Oekraïense Anna Muzychuk heeft al twee titels op haar naam staan en zal deze verliezen als ze niet opnieuw deelneemt en haar titels verdedigt.
Het prijsgeld is niet te versmaden – miljoenen – maar ze weigert toch, omdat ze niet in een land wil optreden “waarin ze als vrouw niets waard is”.
De enigste reden dat de wereldschaakbond FIDE Saoedi-Arabië als competitieplaats geselecteerd had was geld, veel geld. Daarom liet FIDE haar eis dat niemand mocht gediscrimineerd worden achterwege.

Anna is echter niet te koop.

The Independent

The Telegraph

 

2 gedachten over “Anna is niet te koop.

  1. Die 4 % zijn waarschijnlijk de grote intellectuelen en de oernalisten van de geschreven pers.Zij die wonen in hun beschermde burchten.Mensen die de realiteit van het dagelijks leven niet kennen.

Reacties zijn gesloten.