Ak Saray, het “Witte Paleis, Erdogans Versailles

Protziges Statussymbol: Erdogans Palast inszeniert die Staatsmacht mit Superlativen.

Erdogans statussymbool: staatsmacht met superlatieven

Duizend kamers, meer dan 300.000 m2 oppervlakte, spionageveilige ruimtes, een moskee voor 5000 gelovigen en stallen voor een ruitereenheid.  Dat was de wens van Erdogan, de door het volk gekozen president van de republiek Turkije.  Een gebouw groter dan Buckingham Palace.  Meer dan 50 keer de oppervlakte van het Witte Huis. Het Kremlin is in vergelijking slechts een tuinhuisje.  Kostprijs: meer dan 217 miljoen euro. Het werd op de Dag van de Republiek, 29 oktober, ingewijd.

On the left, Google Earth image of the new Ak Saray in Ankara. On the right, the White House in Washington, D.C.

Links: Google Earth afbeelding van de nieuwe Ak Saray, het Erdoganpaleis in Ankara. Rechts: het Witte Huis in Washington.

View image on Twitter

Reeds als premier gaf hij de bouwinstructies en sindsdien werd er koortsachtig aan gewerkt.  Het was de bedoeling dat het de ambtswoning van de premier zou worden, maar toen Erdogan het premierschap inruilde voor het presidentstitel, veranderde hij zijn plannen.

Het Turkse Versailles, zo wordt het genoemd.  Ondanks de protesten van politieke tegenstanders en rechtbanken, ondanks het feit dat het grondstuk in de buurt van Ankara,  geen bouwtoelating kreeg want onder natuur- en monumentenbescherming. Honderden bomen sneuvelden voor het bouwproject.

Wat maakt het uit in een land waarbij men volgens de «Gecekondu-wet» automatisch eigenaar van het grondstuk wordt als men er ‘tijdens de nacht’ (heimelijk, plotseling, onopvallend) een huis op bouwt?  De president doet toch zijn zin en heeft zijn minachting voor de wetgeving geuit door te stellen dat “ze het paleis mogen  afbreken als ze daarvoor genoeg macht hebben”.

Erdogan wil zich bewijzen.  Zijn drang naar luxe en ruimte is te begrijpen want hij komt uit arme en klein-behuisde woonomstandigheden in het Istanboelse stadsdeel Kasimpasa.  De welstand, die Erdogan zgz. naar Turkije gebracht heeft, is daar nog niet aangekomen.  Het stadsdeel heeft een slechte reputatie, ofschoon het, pittoresk gelegen bij de Gouden Hoorn, één der oudste van Istanboel is.  De bewoners aanbidden hun president.   Ze gunnen hem daar zijn paleis.  Hij moet immers representeren, nietwaar?

Kritische Turkse media (…voor zover ze niet verboden werden of in de gevangenis zitten) zijn een andere mening toegedaan.  Buckingham Palace heeft 750 kamers, geen 1000.  Het Vaticaan, tenslotte een (stad)staat, is 44.000 m2 groot, iets meer dan 10% die de nieuwe Erdogan-ambtswoning zal beslaan.  Maar juist dat, het megalomane, bevalt de bewoners van Kasimpasa.  Hun ‘zoon‘ heeft het toch maar klaar gespeeld.  Hij heeft de lat hoog gelegd en zijn doel bereikt.  “Alles wat Erdogan krijgt, is nog te weinig.”, klinkt het in de buurt.

Voor aanhangers van de stichter van het land, Atatürk, is het definitief te veel.  De nationale feestdag, 29 oktober, is een eerbetoon aan hem, aan de oprichting van de republiek Turkije.  Hij heeft, eveneens op 29 oktober, zijn presidentenpaleis ingewijd, het Cankaya Kösk (oorspronkelijk eigendom van een Armeense juwelier, die ten tijde van de Armeense genocide het land ontvlucht is), een symbool van de republiek volgens zijn voorstellingen.  Maar daarmee is het definitief uit.

Erdogan breekt niet slechts met een traditie, hij wil vooral duidelijk maken dat zijn paleis een symbool is van zijn macht, van zijn Turkije, het nieuwe Turkije waarin voor Atatürk en zijn idealen geen plaats meer is.
Kasimpasa is een verre herinnering, zoals Atatürk.  Een eerste trapje op de ladder naar de top.  Vroeger kwam hij er regelmatig.  Daarmee is het gedaan.  Zelfs het graf van zijn vader heeft hij laten verplaatsen, ver van Kasimpasa.

Een ceremoniële rol als president ziet Erdogan duidelijk niet zitten.

Nog dit: in 2013 schoof de EU 902.9 miljoen euro door naar kandidaat-lidstaat Turkije. O.a. om hun wetgeving aan te passen…

FT

EU-funding

NZZ

4 gedachten over “Ak Saray, het “Witte Paleis, Erdogans Versailles

 1. In feite gaat het hier om de “Erdogan mafia”. Een staat in de staat!!
  Dit betekent ook dat er de facto gebroken wordt met het Turkije van Ataturk.
  In het 2de bruggetje wordt er ook uitdrukkelijk verwezen naar de uitspraken van Erdogan over het Ottomaanse rijk, en de betekenis ervan voor zijn “nieuwe Turkije”.
  Deze verwijzingen zijn niet zonder belang voor het Westen. Ze herinneren aan een 5 eeuwen durende Ottomaanse terreur in Oost -Europa en de Balkan.(en dit tot in Oostenrijk, met het beleg van Wenen).
  De toenmalige nederlaag is dan ook nog steeds niet vergeten!!!
  Ik verwijs dienaangaande naar een uitspraak van Cem Özdemir (een echte duitser!!!), die herhaald werd op de webstek van Hartgeld :
  DEUTSCHLAND -HARTGELD
  Neu: 2014-10-19:
  Allgemeine Themen/Binnenthemen:
  [13:15] Leserzuschrift: Cem Özdemir-Zitat von 1998 im Focus
  “Was unsere Urväter vor den Toren Wiens nicht geschafft haben, werden wir mit unserem Verstand schaffen!”
  – Cem Özdemir, Deutschtürke und Vorsitzender der Partei “Die Grünen” auf türkisch in der in Deutschland erscheinenden Zeitung Hürriyet vom 8.9.1998, abgedruckt im Magazin “Focus” vom 14.8.1998.

  Rekening gehouden met het groot aantal turken dat nu reeds in West-Europa aanwezig is, mogen we dan ook de symboliek van dit “Witte Paleis” van Erdogan niet onderschatten. In feite wordt hier aan het Westen de boodschap gegeven :”We komen terug..”, met dat verschil dat de 5de colonne al aanwezig is.
  Rekening gehouden met het feit dat wij een maatschappij in volle verval zijn, mede door de sabotage van de verraders, en de vijand het ganse systeem al heeft geïnfiltreerd via de lange mars door de instellingen, is de kans dan ook zeer klein dat het “mirakel” van Wenen zich zal herhalen!!!
  http://factsonturkey.org/8927/the-erdogan-mafia-2/
  http://venitism.blogspot.be/2014/09/erdogans-palace.html

 2. 217 miljoen euro? Voor het Stadsbestuur van Hamburg is dat een zakcentje. Hun concertzaal (Elbdisharmonie) kost 3 x duurder (4 x duurder dan voorzien ) en het einde is nog niet in zicht. De werkzaamheden duren ook al 3 x langer dan gepland. En hebben wij niet ergens een ring die al miljoenen gekost heeft voor de eerste spade in de grond steekt?
  Een troost hebben wij, deze werkzaamheden zijn voor het goed van het algemeen : de concertzaal zal voor iedereen toegankelijk zijn en over de ring zullen wij met z’n allen kunnen rijden,( in de veronderstelling dat we ons tegen die tijd nog een auto kunnen veroorloven) maar in Erdogan zijn paleis komen we niet in.

 3. Hij heeft het , wie weet , ook nog bekomen dat zijn optrekje werd beschreven onder “klein beschrijf” bij de notaris !

Reacties zijn gesloten.