Zwitserland houdt referendum tegen “mateloze” immigratie

Affiche SVP

Terwijl zowat overal in de  EU-lidstaten met een uitgebreid sociaal vangnet de vrees voor de toestroom van Roemenen en Bulgaren toeneemt, heerst er in Zwitserland een ander fenomeen, nl. de opgeklopte stemmingmakerij tégen de Duitsers.
In het boulevardblad ‘Blick’ verscheen de titel: “Hoeveel Duitsers kan Zwitserland verdragen?”
Ca. 300.000 Duitsers wonen momenteel in het Alpenland.  Met 16% van de 1.8 miljoen buitenlanders staan ze op de tweede plaats na de Italianen.  Zwitserland blijft de meest geliefde relocatie voor de Duitsers.  Ze verdienen goed als arts, wetenschapper of in een leidinggevende functie.  Of zelfs als kelner.  De Zwitsers vinden hen eerder arrogant en verwijten hen zich niet aan te willen passen aan de Zwitserse gewoontes.

Voor de Roemenen en Bulgaren bestaat er volgens afspraak met de EU een overgangsregeling, die in 2016 afloopt.  Volgens de SVP vestigen zich jaarlijks 80.000 personen méér in Zwitserland dan er het land verlaten.  Elk jaar ontstaat een nieuwe stad ter grootte van Luzern.  Volle treinen, files, hoge huurgelden, schade aan het milieu en een overbelast sociaal systeem.  Het gevolg van de immigratie.

Daarom moeten de Zwitsers op 9 februari naar de stembus om de grondwet te kunnen aanpassen, opdat de verblijfstoelatingen van buitenlanders kunnen begrensd worden door een maximum aantal en contingenten.
Het vrije verkeer van personen, gedicteerd door de EU, moet volgens de SVP opnieuw onderhandeld worden.  Ook die van EU-lidstaten, zoals Duitsland.  Enkele weken geleden zouden de meeste Zwitsers, 53.5%, tegen dit referendum gestemd hebben.  De SVP is met een bewustmakingscampagne gestart.

Bilaterale bringen der Schweiz Wohlstand: Plakat der Initiativ-Gegner an einem Bahnhof in Lausanne.

Affiche van de voorstanders der immigratie

Uit economische kringen komt er tegenwind.  Ze hebben goed opgeleid personeel nodig.  En uit landbouwkringen.  Die hebben goedkope hulpkrachten nodig. Bovendien vreest men de reactie vanuit de EU-hoek.  Barroso heeft – niet voor de eerste keer – er fijntjes op gewezen dat Zwitserland profiteert van de EU-binnenmarkt met 500  miljoen consumenten.  Een heleboel arbeidsplaatsen zouden van de handel met de EU afhangen.

De inmiddels gekende strategie van de EU: dreigen, bang maken, chanteren en afleiden.  De Duitsers als zondebok.  Elders zouden het de joden kunnen zijn.

FT

Diverse Zwitserse bronnen en media, o.a. Tagesanzeiger

en Politblog Tagesanzeiger, waarbij vooral de reacties van de lezers interessant zijn

 

5 gedachten over “Zwitserland houdt referendum tegen “mateloze” immigratie

Reacties zijn gesloten.