Zwartrijden verboden

Pin van Ria Zirkzee op Grappige plaatjes en Teksten | Grappige plaatjes,  Grappig, Spreuken

Nou en? Was altijd toch het geval? Hoewel… voor zwarten wordt dikwijls een oogje toegedrukt.

Het gaat bij dit verbod niet om het “rijden”, maar wel om het begrip “onbetaald rijden”, de taalnuance die bijzonder kwetsend is voor iedereen die van nature een donker velletje heeft.

De Duitse taalpolitie waakt opdat de samenleving anti-racistischer wordt. Berlijn en München leiden de dans. „Schwarzfahren“ (… zwartrijden) is vanaf nu een racistisch begrip. De Berlijnse gewestregering heeft beslist dat het begrip “zwart” in het publieke domein niet meer in een negatieve context mag gebruikt worden. Ergo: het is een teken van racisme.

In München is men goed op weg om Berlijn in de retoriek te volgen: men is er bij de openbaar vervoerinstanties “diep van overtuigd dat in een tijd, waar het rechtsextremisme tot een grote bedreiging voor het land geworden is, het taalgebruik ook aan banden moet gelegd worden”. Wie vanaf nu nog de woorden “zwartrijden” of “zwartrijder” gebruikt toont hiermee zijn verachting voor de welgekomen zwarte parels, zelfs al zijn deze niet afkomstig uit Zwart-Afrika, maar uit het midden of verre oosten.

Darf man „Schwarzfahren“ noch sagen?

De affiches met de racistische slogan, die elke openbaar vervoergebruiker moet wijzen op zijn burgerplicht, nl. zijn vervoerticket te betalen, worden verwijderd. Ze zullen waarschijnlijk vervangen worden door een lachende ebbenhouten neo-Duitser die goedgezind zijn ticket betaalt…

https://www.svz.de/deutschland-welt/panorama/Kein-Schwarzfahren-mehr-Muenchen-und-Berlin-entfernen-Plakate-id32862537.html

Eén gedachte over “Zwartrijden verboden

  1. Eens was Beieren nog een min of meer katholiek gewest maar is onder de invloed van Berlijn en het woke gevoel op geschoven naar een gewest gelijk al de andere gewesten die hun eigenheid verloochenen. Als er één land is dat de islam omhelst dan is het wel Duitsland. Maar de kruik gaat zolang te water tot ze breekt.

Reacties zijn gesloten.