Zoute drop van Haribo is racistisch

Zoute dropjes van Haribo worden uit de verkoop genomen.  “Zweedse” klanten hebben zich beklaagd over racisme.  

Swedish customers complained about racism in the depictions of peoples in Haribo Skipper Mix salty licorice.De snoepjes “Skipper Mix”, jaar en dag op de markt, hebben de vorm van maskers, geïnspireerd door primitieve Afrikaanse, Aziatische en Indiaanse kunst.  Op de sociale media werd Haribo het mikpunt van racismeklachten.  Zweden is hiermee niet aan zijn proefstuk: in 2012 weigerden een groot aantal bibliotheken het tekenverhaal van Kuifje in Afrika in hun aanbod op te nemen.

Haribo meldt dat de snoepjes nog steeds zullen verkocht worden maar dan niet meer in de beledigende, racistische uitvoering.  Hun “Skipper Mix” moet de reis rond de wereld van een zeeman voorstellen met daarbij horende afbeeldingen van dingen die hij onderweg zag.

Haribo Skipper Mix is supposed to depict people a sailor encounters as he travels around the world.

NYDaily

 

4 gedachten over “Zoute drop van Haribo is racistisch

 1. Straks ook zwarte chocolade verboden? Zolang de Zweden dit niet rechtzetten koop ik geen IKEA meer.

 2. Hele dorpen ‘vertrekkensklaar’ richting België!

  Roma vinden weg naar België!

  Zoveel mogelijk doorsturen zodat iedereen het weet!

  In haar weekend editie brengt ‘De Tijd’ het verbijsterende relaas van de manier waarop dit land is verworden tot het beloofde land voor Oost-Europeanen, die met valse papieren aan een verblijfsvergunning komen, en daarmee meteen naar het OCMW stappen. De zogenaamde Belgiëroute, zoals de weg naar het Belgische OCMW ondertussen wordt genoemd, blijkt bijzonder populair.

  Een verhuis naar België legt de Oost-Europese gelukzoekers -niet zelden Roma- dan ook geen windeieren, becijferde ‘De Tijd’: “Samenwonende volwassenen met minderjarige kinderen ten laste hebben recht op een leefloon van 987,09 euro. Hun inwonende meerderjarige kinderen elk op 493,54 euro. Idem voor inwonende ouders of grootouders en hun eveneens inwonende kinderen.” En de krant rekent verder: “Niet zelden verzamelt een uitgebreide familie 3.500 euro aan leeflonen. Bovendien hebben ze als leefloner recht op verhoogde kinderbijslag en uiteraard ook op medische bijstand.”

  Daar blijft het overigens niet bij. Eenmaal in dit land een verblijfsvergunning verworven, kan betrokkene immers ook zijn familie laten overkomen. Door het uitermate lakse Belgische beleid inzake gezinshereniging kunnen overgebrachte familieleden op hun beurt een partner, ouders en/of kinderen uit het thuisland laten overkomen. “In de praktijk betekent dit dat soms hele families zich komen aanmelden bij het OCMW”, aldus De Tijd.

  De grote aantrekkingskracht van dit land ligt in de unieke combinatie van een laks immigratiebeleid, een falende controle op het verblijf én het sociale zekerheidssysteem. In tegenstelling tot andere Europese landen, die in hun sociale wetgeving expliciet bijstand aan buitenlanders uitsluiten die werkloos zijn of nog niet hebben bijgedragen aan de staat, worden EU-onderdanen in dit land volledig gelijkgesteld aan de eigen staatsburgers. Daardoor heeft iedereen recht op een leefloon, medische zorg of bejaardenzorg. “Bij ons kan iemand die hier nog geen dag gewerkt heeft, aanspraak maken op een leefloon van740 europer maand (voor alleenstaanden)”, zo stelt De Tijd. Op de vraag waarom dat zo is, kreeg de krant bij bevoegd staatssecretaris Philippe Courard (PS) geen antwoord.
  Wellicht omdat daar ook geen zinnig antwoord op te geven is.

  “Terwijl onze buurlanden alsmaar strenger worden om misbruik uit te sluiten, werkt ons land als een magneet”, zo concludeert de krant niet zonder reden. “Het is de vierde wereld van Oost-Europa die hier neerstrijkt” en -bij ongewijzigd beleid- zal blijven neerstrijken. Nog steeds volgens De Tijd zouden in een land als Slowakije hele dorpen Roma vertrekkensklaar staan richting België. Ondertussen trekken inspectiediensten en OCMW’s voor de zoveelste keer aan de alarmbel met de duidelijke boodschap dat de draagkracht van ons sociale stelsel steeds meer onder druk komt te staan.

  Maar voor ons belgen is er geen geld, wel worden we het elke dag ingepeperd dat de vergrijzing de schuld is van al de tekorten aan geld in Belgische staatskas.

  Misschien willen onze politiekers dat al de +65 jarigen collectief zelfmoord plegen dan kunnen ze meer zogenaamde asielzoekers opvangen en hun eigen enorme inkomens nog wat verhogen.

Reacties zijn gesloten.