Zomerfestival: honden welkom

6354278bb4b89ea00d7cf1ccab1806fb.jpg

Vers vleeslevering in een restaurant in Yulin

Chinese dierenrechtenactivisten staan op hun achterste poten vanwege een festival in de stad Yulin, aldus Chinese media. Tijdens de festiviteiten, die tien dagen duren, worden in de stad zo’n 15.000 honden opgegeten.
Dit jaar zijn de protesten heviger dan ooit. Activisten stuurden een brief naar de lokale overheid en openden een petitie op de website van het Witte Huis in de hoop dat de Verenigde Staten de ‘brute dood’ van de dieren kunnen stoppen. De petitie is inmiddels van de website verwijderd omdat niet genoeg mensen hadden getekend. Inwoners vinden de protesten onzin en beschouwen het festijn als een eeuwenoude traditie.

Kleurrijk voedselkraampje op straat

De protesten zijn tot nu toe tevergeefs. Het hondenvlees-festival gaat vrijdag van start. Dierenliefhebbers hebben de afgelopen dagen al wel honderden honden bevrijd.
De lokale overheid laat weten dat het gemeentebestuur dit niet kan verbieden omdat het een initiatief is van de bevolking.  Deze is niet gelukkig met de protesten.  Zij beschouwt hondenvlees als een delicatesse en ziet niet in wat er fout is aan het eten van hondenvlees.
Het feest wordt elk jaar georganiseerd om het begin van de zomer te vieren; het vlees wordt verorberd samen met lychees – yin en yang.
Buiten de ethische redenen is er toch ook nog de bezorgdheid over de voedselveiligheid.  De organisatoren beweren dat de honden van hondenfokkerijen afkomstig zijn, maar na enig onderzoek is er geen enkele hondenfokkerij te vinden.  Misschien bestaan ze wel, onaangemeld, zonder enige controle van de overheid en wordt het vlees verhandeld in het zwartcircuit.
De meeste honden die aan restaurants verkocht worden zijn simpelweg gestolen van gezinnen of door een hondenmepper van de straat gehaald.
De gangbare prijs van hondenvlees is 50 yuan ($ 8,-) per kg; d.w.z. de helft van de prijs van lamsvlees.
De directeur van de Bejing dierenartsenvereniging, Liu Lang, stelt dat honden fokken veel duurder is dan schapen kweken.  Hoe is het dan te verklaren dat hondenvlees slechts de helft kost van schapenvlees?
In 2011 kon hij en medestanders een vrachtwagenlading met meer dan 500 honden van de Beijing-autobaan plukken: de meeste honden waren wel degelijk huisdieren en waren zwaar gekwetst.
Het Ministerie van Landbouw heeft in april een quarantainewet m.b.t. honden en katten uitgevaardigd; zo mogen ze pas na een verplicht verblijf in een laboratorium vervoerd worden.  Indien dit afgedwongen wordt kan het illegaal verhandelen van honden en katten voorkomen worden.  Tot zover zonder enig resultaat.

De slachtmethodes durven we hier niet herhalen: ze zijn te gruwelijk.  Laat ons het erbij houden dat het halal-slachten een daad van dierenliefde is in vergelijking met de gangbare praktijken om een hond zo snel mogelijk op de barbecue of aan het spit te krijgen.

Floriaan Terbeke

Bron: diverse media