Zaken zijn zaken

BASF breidt ten gevolge van de grote vraag uit de e-autoindustrie de productiecapaciteit voor batterijmaterialen uit in China. BASF heeft samen met de Chinese leverancier Shanshan de capaciteit zowel in Changsha (provincie Hunan) als in Shuizuishan (provincie Ningxia) uit.

Het is de bedoeling dat de samenwerking, het zgn. joint venture, een jaarlijkse capaciteit van 100 kiloton kathodenmateriaal bereiken. Verleden jaar bedroeg de productiecapaciteit van kathodenmateriaal, incl. voorproducten, 90 kiloton.

De start der nieuwe productie-eenheden is voor het vierde kwartaal van dit jaar gepland. BASF heeft van deze gemeenschappelijke onderneming de meerderheid van 51% – Shanshan bezit 49%.

Met de sluimerende Taiwancrisis in het achterhoofd, vragen we ons af hoe BASF zal reageren als de VSA sancties uitspreken tegen China, én tegen allen die met China zaken doen, zoals ze het met Rusland e.a. uit de gratie gevallen landen deden en blijven doen… (… Cuba, Syrië, Iran, en tot voor kort Venezuela … )

BASF zag zich gedwongen quasi totaal uit Rusland en bondgenoot Wit-Rusland te vertrekken – voorlopig tot begin juli 2022. Uitzonderingen: activiteiten die verband houden met voedselproductie. BASF gaf als reden dat er een wereldwijde voedselcrisis geen ondenkbaar gegeven is. Momenteel zouden er 684 personeelsleden in beide landen aan het werk zijn; tot het einde van het jaar krijgen zij financiële steun.

Sinds maart heeft BASF geen nieuwe zakelijke akkoorden in Rusland afgesloten. Economisch-financieel zal BASF dit waarschijnlijk niet al te veel pijn doen; volgens eigen gegevens zouden de activiteiten in de beide landen verleden jaar slechts 1% van de totale omzet vertegenwoordigen.

Moeilijker wordt het met de afhankelijkheid van olie en gas. BASF is voor 2/3 aandeelhouder van Wintershall Dea, een olie-en gasbedrijf. Mede-eigenaar is de investeringsfirma Letter One, van de Russische ondernemer Michail Fridman. Een interessant heerschap: oligarch, geboren in Oekraïne, Russisch staatsburger en bovendien in het bezit van een Israëlisch paspoort: lees er meer over bij Forbes.

BASF erweitert Produktionskapazitäten für Batteriematerialien in China (handelsblatt.com)

https://www.basf.com/global/de/media/news-releases/2022/04/p-22-215.html