Woke puntentellen

Rennes: niet-binair persoon 4 punten, man 1 punt

Rennes, een grote Bretoense stad, heeft te maken met een forse stijging van de criminaliteit. Het informatieblad Le Telegramme, berichtte “dat in deze stad van 200.000 inwoners de criminaliteit op 3 jaar met 81 procent is gestegen”. Het socialistisch stadsbestuur kijkt echter resoluut in een andere, woke richting, zoals blijkt uit een recente beslissing van het stadsbestuur.

Op 18 september wijzigde Rennes de subsidievoorwaarden van sportverenigingen. Men wil “de gelijkheid tussen mannen en vrouwen verbeteren, net als de toegang tot de sportbeleving voor jongeren, en vooral dan voor meisjes en voor neutrale personen”. Daarom heeft het stadsbestuur een puntenrooster op punt gezet om zo sportclubs die non-binaire personen willen opvangen, bijkomend te subsidiëren. Ten nadele van de andere, maar dat is bijkomstig in de woke-beleving natuurlijk. De Bretoense stad zet hiermee een puntenkoers op gang, vrezen veel verenigingen.

Sportbeleving wordt sterk gepolitiseerd

De inschrijving van een “volwassene die zich tot het mannelijk geslacht bekent”, levert één punt op voor zijn club. Een vrouw die zich vrouw verklaart, krijgt 2 punten voor zijn club. Een non-binaire minderjarige brengt zijn club 4 punten op. Als hij zichzelf jongen verklaart, worden dan 3 punten, als hij of zij zichzelf meisje verklaart, worden dat opnieuw 4 punten. Rugby- of voetbalclubs zullen een tandje moeten bijsteken, om voldoende punten te verzamelen. En dus: voldoende non-binaire personen aantrekken?

Het besluit wordt niet op gejuich onthaald. Aude Mirkovic, van de vereniging Juristes pour l’enfance, is duidelijk: “Het is bijzonder confronterend, want deze simpele vraag verplicht geïnteresseerden om aan de werkelijkheid te verzaken, en in de wereld van de gevoelens te stappen. Als men een kind inschrijft voor tennis, dan is dat om het kind tennis te laten spelen en niet om hem of haar te ondervragen over het geslacht. Zo stort men kinderen in de totale verwarring”.

De vragen van de oppositie liegen er niet om: “Vanaf welke leeftijd is deze nieuwe categorie non-binair van toepassing? Zal men deze regeling veralgemenen? Wie zal de gegevens bewaren? Oordelen sportverenigingen zelf over het geslacht van de kinderen die aan sport willen doen?”. Frédéric Bourcier, lid van de socialistische meerderheid in de stad Rennes, veegde alle bezwaren – in naam van het bestuur – van tafel: “Het belang van personen en van het welbevinden moet primeren op de belangen van de collectiviteit”. En zo, beste lezers en lezeressen, groeit de woede elke dag opnieuw een beetje.

Peter Logghe