Wist u dat…

MarnixlogoWist u dat…

  • België investeert 17 miljoen in Marokkaanse landbouw  18.04.2013

België gaat voor 17,5 miljoen euro aan landbouwprojecten financieren in Marokko. Overeenkomsten werden hierover op woensdag in Rabat ondertekend.
Een deel van het geld zal dienen voor de ontwikkeling van dadelpalm- en saffraanteelt in de regio van Agadir. De rest gaat naar organismen belast met het beheer van stroomgebieden in Marokko.De overeenkomsten werden ondertekend door minister van Economie Nizar Baraka, minister van Landbouw en Visserij Aziz Akhannouch en Jean-Luc Bodson, ambassadeur van België in Rabat.Jean-Luc Bodson herinnerde eraan dat Marokko en België al sinds 1965 samenwerken. Vooral landbouw- en waterprojecten worden door het Europees land gefinancierd.
Bron: http://www.bladna.nl/belgie-marokkaanse-landbouw,05823.html

  • Miljarden compensatiekas gaan naar rijke Marokkanen 14.04.2013

Cultuurminister Mohamed Amine Sbihi verklaarde deze week dat een hervorming van het compensatiefonds ten koste van de armen en de middenklasse, onaanvaardbaar was. Hij moedigt daarom aan een oplossing te vinden om de rijksten uit te sluiten.
De 600.000 rijkste families van Marokko verbruiken jaarlijks immers 15 miljard dirham van het compensatiefonds, aldus de minister aan de Stichting Abderrahim Bouabid.Door de compensatiekas af te schaffen – dewelke in 2012 ruim 55 miljard heeft gekost – zullen de uitgaven van Marokkaanse huishoudens met gemiddeld 20% stijgen. Ondanks de bedreiging voor de sociale vrede, wordt de maatregel sterk overwogen door het bestuur.Regering Benkirane neemt steeds strengere maatregelen om Marokko uit de economische crisis te krijgen. Vorige week besloot het bestuur, de overheidsinvesteringen met 15 miljard dirham te verminderen, om het overheidstekort terug te dringen. Deze was van 7,1% van het BBP in 2012, tegen 6,2% in 2011.De hervorming van het compensatiefonds, goedgekeurd door Koning Mohammed VI, wordt aangemoedigd door het Internationaal Monetair Fonds. De organisatie belooft aanzienlijke leningen aan Marokko, als de kas binnen de vijf jaar verdwijnt.                                          http://www.bladna.nl/compensatiekas-rijke-marokkanen,05788.html

  • Marokko verliest 34 miljard aan kapitaalvlucht   14.04.2013

Het Marokkaanse Wisselkantoor heeft deze week te kennen gegeven dat Marokko ruim 34 miljard dirham aan kapitaalvlucht heeft verloren.
Een paar maanden geleden hadden Kamerfracties dezelfde cijfers vrijgegeven. De regering had toen de cijfers als oncontroleerbaar beschouwd.Jaouad Hamri, baas van het Wisselkantoor, legde uit dat dit bedrag gelijk is aan 4% van het BBP. Ook werd er enkel rekening gehouden met bankrekeningen, niet met vastgoed en andere effecten.De cijfers gebruikt door het Wisselkantoor, zijn gebaseerd op gegevens van de Bank voor Internationale Betalingen.Marokkaans geld wordt vooral in Zwitserland en Spanje geplaats. Kapitaalvlucht kende in Marokko een sterke stijging na de opstanden in de Arabische wereld, aldus Nizar Baraka, minister van Economie en Financiën, eind 2012.  http://www.bladna.nl/marokko-bankrekeningen-buitenland,05784.html

Marnix