“Wir schaffen es nicht mehr!”

Lokaal Duits verzet tegen migratie breidt snel uit

Het verzet tegen het migratiebeleid van de Duitse linkse regering breidt uit. In de wijk Killer van de gemeente Burladingen in de Schwäbische Alb kwam CDU-raadslid Günther-Martin Pauli de plannen van de regering toelichten om een nieuw asielcentrum te openen. In de wijk, waar zo’n 620 mensen (soms sinds generaties) wonen, bleken de burgers absoluut niet opgezet met de plannen. Het raadslid probeerde de mensen emotioneel mee te krijgen door te wijzen op de “zware problematische toestanden”, maar hij werd weggelachen.

Het vroegere “Gasthof Lamm” zou vanaf september worden ingericht om 40 asielzoekers op te vangen. In Killer leven al 15 migranten en de ervaringen van de burgers met deze nieuwkomers zijn niet bepaald positief. In een pamflet dat in de wijk werd verdeeld, staat te lezen: “Wij willen veiligheid voor onze kinderen! We willen de prijzen van onze huizen niet in elkaar zien donderen, omdat er niemand meer naar Killer wil komen”. Raadslid Pauli beloofde zijn burgers dat hij de wensen en bezorgdheden zou meenemen naar de regeringstafel van de deelstaat Baden-Württemberg, maar veel geloof hechten de inwoners niet meer aan zijn woorden. Het verzet gaat door.

Het incident in Burladingen doet denken aan het zwaar burgerverzet in de Oost-Duitse gemeente Upahl. Maar ook dichter bij huis, in Arnsberg, een stad van 75.000 inwoners in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Ondernemer Christopher Kraas, eigenaar van een voormalig klooster, had plannen om dit om te bouwen tot een opvangcentrum voor migranten. Een algemene vergadering van burgers werd bijeen geroepen, en de bewoners spaarden hun kritiek op het migratiebeleid van de stad, de deelstaat en de federale regering niet.

Op het einde van deze volksvergadering trok ondernemer Kraas, onder wild applaus van de burgers, zijn voorstel in en kondigde aan het klooster niet om te zullen ombouwen tot een opvangcentrum. De ontlading bij de inwoners was bijzonder groot. De Grünen waren ontzet over de reacties van de burgers: “De zaal jubelde bij het openlijk benoemen van vooroordelen zoals seksueel overschrijdend gedrag door vluchtelingen, geweld en criminaliteit”. Er waren zelfs “oproepen om migratie te beperken”. De inwoners van Arnsberg, aldus de klacht van de Grünen, toonden “weinig of geen integratie-empathie”.

CDU, die samen met de Grünen de deelstaat regeert, probeert de kool en de geit te sparen. Er moet volgens haar gezocht worden naar “oplossingen die door de bevolking worden aanvaard”. CDU zal meer inzetten op “decentrale, kleinere opvangmogelijkheden”. Pittig detail: Arnsberg is de thuishaven van Friedrich Merz, de Big Boss van de CDU. Als zelfs in zijn eigen thuisstad het verzet los barst…

Peter Logghe