Werk aan de winkel voor de EU

Dat ze daar nog niet aan gedacht hebben: een verbod op schelpjes rapen.  Camera’s op de stranden, veiligheidspoortjes met emmertjesscanners, controleurs in groene uniform…

Er werd, terwijl u en ik ons van geen kwaad bewust zijn, degelijk onderzoek verricht  naar de schadelijke gevolgen voor het milieu van een geliefde kleuterbezigheid aan de stranden: schelpjes rapen.  U mag ze wel even oprapen en bewonderen, maar u moet ze dan snel weer terugleggen: het ecosysteem is immers in gevaar.

De studie werd uitgevoerd door de universiteiten van Florida en Barcelona.  Maandelijks togen de wetenschappers naar het strand van Llarga om schelpjes te tellen.  Ze vergeleken de resultaten tussen tussen 1978 en 1981 met tellingen tussen 2008 en 2010.
Het aantal toeristen in deze regio is verdrievoudigd en tegelijkertijd is het aantal mollusken op het strand met zo’n 60 à 70 procent teruggelopen. Dat er zoveel schelpen verdwenen is niet toe te schrijven aan de visserij of andere oorzaken, besluiten de onderzoekers, maar is het resultaat van schelpjes rapende toeristen.

Hiervoor krijgt u waarschijnlijk de maximum straf

Onze vrees is niet denkbeeldig: zal de EU een exportquotum of zelfs een totaalverbod op schelpjes opleggen?   Komen de schelpjes op dezelfde verbodslijst als ivoor?  Wat gebeurt er met gesmokkelde schelpjes?  Worden ze teruggevlogen naar hun biotoop (…samen met… u weet wel)?               En zal de belgische Vlaamse regering de richtlijn doen toepassen aan de belgische Vlaamse kust? Of zal Geens Muyters zijn bevoegdheden gebruiken om een schelpentaks op te leggen?

IPS

3 gedachten over “Werk aan de winkel voor de EU

  1. Mijn fantasie-tafereeltjes met schelpjes zullen nog antiek worden en geld opbrengen. Beleg uw geld in schelpjes nu het nog kan.

  2. Wat een geluk dat we Europa hebben om deze belangrijke problemen op te lossen Wie anders had ons op het goede pad gebracht Dat enkel Europa het inzicht heeft om belangrijke beslissingen te nemen is een feit. We zijn terug gered door Europa Dank

  3. Dat ziet er niet goed uit voor de mosselindustrie. Of moeten we na het nuttigen van mosselen de schelpen terug brengen naar het strand? Als onderzoekers gek doen (met belastinggeld) mag ik ook gekke vragen stellen. En dat kost niks.

Reacties zijn gesloten.