Wat heeft Zwarte Piet met palingtrekken te maken?

Afbeeldingsresultaat voor palingoproer 1886We moeten praten.  Dialoog voeren.  Vooraleer het tot een herhaling van het  palingoproer Zwarte Pietopstand komt.  Niet dat wij ‘onze’ Zwarte Piet kwaad willen doen.

Palingoproer 1886: Volksopstand in de Amsterdamse Jordaan, nadat de politie het volksspel palingtrekken probeerde te voorkomen. Bij het oproer vielen vijfentwintig doden.

Het palingoproer begon op 25 juli 1886. Het oud-Amsterdamse spel palingtrekken werd in de Jordaan georganiseerd. Het spel hield in dat een levende paling aan een touw hing dat over de grachten werd gespannen. Mensen moesten in bootjes proberen de glibberige paling van het touw te trekken. De overheid bestempelde het spel als ‘wreed volksvermaak’ en verbood het.

Ondanks het verbod, werd het volksspel op 25 juni 1886 toch gehouden, onder grote belangstelling. Toen de politie wilde ingrijpen keerden de toeschouwers zich tegen hen. Eén politieagent werd afgeranseld, de rest vluchtte weg om versterking te halen. Pas om tien uur ’s avonds, toen veel mensen naar huis gingen, kon de orde worden hersteld.

Een dag later braken er opnieuw rellen uit. Een menigte belaagde het politiebureau. Zelfs het leger werd erbij gehaald om de woedende menigte aan te kunnen. Er brak een gevecht uit tussen de militairen, de politie en de menigte waarbi uiteindelijk vijfentwintig mensen overleden. Ook vielen er veel gewonden.

Klik op verloren gegane tradities.

Meer info.   over de elite die het volk wil heropvoeden.