Wat als Zwitserland niet meer voldoende stroom kan voorzien?

Zwitserland importeert veel stroom. In 2021: 5.7 miljard Kwh vooral uit Frankrijk en Duitsland. De Zwitserse Bundesrat vreest dat er deze winter wel eens minder stroom zou kunnen geleverd worden. Bijgevolg werd een drastisch spaarprogramma opgesteld met vier stappen, waarbij als laatste stap de uitschakeling aan het elektriciteitsnetwerk voorzien is. Afnemers met overlevingsbelangrijke diensten, energie- en waterlevering, brandweer, politie en medische verzorgingsinstellingen zijn uitzonderingen voor zover dit technisch uitvoerbaar is.

  • Stap 1: de overheid doet een oproep aan de bevolking om spaarzaam te zijn. Verbod op gebruik van: bladblazers, resp. -zuigers, privé bubbelbaden, solaria, sauna’s, infraroodkabines, stoombaden, massagezetels, elektrische wellnesstoestellen. Strengere regels voor temperatuurhandhaving op het werk, voor ijskasten en warmhoudtoestellen in de horeca.
  • Stap 2: verbod op de werking van roltrappen, minibars in hotels. In disco’s, clubs en dansevenementen: temperatuur op laagste stand of helemaal uitgeschakeld. Verbod op streamingdiensten in HD.
  • Stap 3: verbod op alle amateursportevenementen, privé gebruik van video-, DVD- en blue-raytoestellenn, op spelconsoles en gamecomputers. Carwashbedrijven worden stilgelegd. Sportplaatsen zonder belichting. Cryptomining en hoge-frequentie-handel verboden.
  • Stap 4: grote verbruikers met een jaarlijks stroomverbruik van minimum 100 MWh kunnen – al dan niet voor beperkte tijd – uitgeschakeld worden. Ca. 34.000 bedrijven komen hiervoor in aanmerking. Eigenaars van elektrische auto’s mogen alleen nog “dringende ritten” ondernemen. Ca. 110.000 eigenaars van elektrische auto’s zouden hun auto niet meer mogen opladen. En de opwekking van kunstsnee wordt dan ook verboden.
  • Stap 5: zwarte sneeuw…

Blackout News