Vrije meningsuiting in Turkije nog meer aan banden

Turkije wil greep op social media

De Turkse minister Binali Yildirim van Transport en Communicatie wil meer controle over sociale netwerken en heeft Twitter gevraagd om een kantoor te openen in het land, zodat het bedrijf sneller te bereiken is bij incidenten.
Yildirim: ‘We willen iemand in Turkije hebben die ons informatie kan geven. Er moet een gesprekspartner komen die onze klachten in behandeling neemt en ingrijpt als er fouten zijn gemaakt. We hebben alle sociale netwerken laten weten dat ze zich naar de Turkse wet moeten schikken als ze hier actief willen zijn.’
De Turkse regering wil ‘aanzetten en ophitsen tot protestacties’ strafbaar te maken en wil maatregelen nemen tegen nep-accounts op Twitter en Facebook en die daarmee ‘laster’ kunnen verspreiden. Plaatsvervangend premier Bekir: ‘Als iemand straks een account opent, dan is bekend wie die persoon is’.
Afgelopen maand werden  tientallen arrestaties verricht voor het versturen van ‘ophitsende tweets’. De demonstraties in Turkije werden in veel Turkse media genegeerd. De demonstranten maakten gebruik van twitter en Facebook om het nieuws over de protesten te verspreiden.
Twitter wil geen commentaar geven. Er zouden geen plannen bestaan voor een kantoor in Turkije.

https://twitter.com/IndexCensorship
Volkskrant, 27 juni 2013