Vilnius 12 juli: de grote NAVO-oorlog uitgesteld

Tom Luongo had een gesprek met Alastair Crooke na de NAVO-top. Luongo is een Amerikaanse financiële blogger die interessante geopolitieke analyses publiceert.

Meer info bij: Gold Goats ‘n Guns – Speaking Truth, Destroying Narratives about Politics, Markets and Culture (tomluongo.me)

Crooke is een gepensioneerde Britse diplomaat, geheim agent en VN-inspecteur. Hij leeft nu in Umbrië en publiceert in Alastair Crooke — Strategic Culture (strategic-culture.org)  

Vilnius is met een sisser afgelopen. Oekraïne krijgt geen duidelijk tijdsschema maar kan toetreden “als het wint”. Ondertussen krijgt het veiligheidsgaranties van een aantal individuele NAVO-lidstaten. De NAVO-Oekraïne-Commissie (“Commission”) wordt opgewaardeerd tot een NAVO-Oekraïne-Raad (“Council”).

Het zag er eerst anders uit. Rusland zou op de knieën gebracht worden door de sancties, dan door het prijsmaximum voor gas en olie. We voeren echter nog altijd olie in maar nu wordt ze een paar weken opgeslagen bv. in Mauritanië en dan komt ze bij ons. Dan is het geen Russische olie meer.

De andere illusie was dat Oekraïne met zijn Westerse superwapens een groot offensief zou opzetten, doorstoten tot het Krim-schiereiland, de brug vernietigen en de 2,5 miljoen inwoners afsnijden. Dan zou Putin door de knieën gaan. Hadden de Amerikanen met hun zware tanks in de mythische zandstormslag “73 Easting” (26 februari 1991) niet door de Irakese linies gewalst? Duizenden republikeinse gardes werden levend begraven.

Hier ziet u de beroemde slag…

Het Pentagon wist nochtans dat rond de Krim de zwaarste verdedigingslinies waren gebouwd die in Europa sinds 1940-45 gezien zijn. Het offensief startte op 4 juni en is nu nog niet tot aan de eerste linie geraakt.

Aanschouw de schroothoop van de NAVO superwapens…

Waarom is de NAVO zo gefixeerd op de Krim die Catherina de Grote in 1784 bemachtigde? Is het omwille van Sevastopol, de warmwaterhaven van de vloot met een onovertroffen zeefront?

Nee, er is meer. Als de Oekraïners tot de Zee van Azov (de oostelijke binnenzee van de Krim) doorstoten, dan kunnen ze het Don-kanaal blokkeren. Voorlopig is dat echter een natte droom…

De Don staat via kanalen in verbinding met de Wolga en die mondt uit in de Kaspische Zee. Die verbinding is een levensader voor de Kaspische landen zoals Azerbeidzjan, Kazachstan en Iran. Die levensader is een aanvulling van de “zijderoutes”.

Tenax