Tulsi Gabbard eist duidelijkheid van het Congress

Afbeeldingsresultaat voor tulsi gabbard peace

De Samoaanse volksvertegenwoordigster voor de Democraten, woonachtig in Hawaï, Tulsi Gabbard, – tevens presidentskandidate 2020 – reikte op 31 oktober een wetsvoorstel in om alle Amerikaanse soldaten uit Syrië terug te trekken die geen toestemming van het Congress gekregen hebben om daar te verblijven. Met andere woorden: allemaal. Het ontwerp dat gebaseerd is op het War Powers Act stelt: “Het Congress heeft geen oorlog verklaard m.b.t. de militaire deelname der VSA aan activiteiten verbonden met de beveiliging, bewaking, het bezit, de winstdoeleinden of de ontwikkeling van de olievelden in N-Syrië of een specifieke wettelijke toestemming hiervoor gegeven. Al deze acties zijn tegen de grondwet.”

Het wetsvoorstel wijst er bovendien op dat het nieuwe plan van president Trump – in Syrië te blijven – om “de olie veilig te stellen” een flagrante inbreuk van het volkerenrecht is. De resolutie stelt: “Olie, natuurlijke grondstoffen en grondgebied in Syrië zijn eigendom van het Syrische volk, niet van de VSA.”

Hoewel Trumps terugtrekking uit N-Syrië om een confrontatie met Turkije te vermijden snel veroordeeld werd door de volksvertegenwoordigers, is zijn nieuw plan om “de olie veilig te stellen” niet echt bekritiseerd. Het taalgebruik in Gabbards wetsvoorstel zal het voor ieder Congresslid moeilijk maken hiertegen iets in te brengen. In elk geval zal het duidelijkheid scheppen hoe ver men Trump wil volgen bij beslissingen die niet door het Congress goedgekeurd werden.

Tulsi Gabbard wil dat de VSA zich nergens ter wereld nog militair gaan bemoeien in de politieke en economische huishouding van andere staten.

Anti-War.com

1 gedachte op “Tulsi Gabbard eist duidelijkheid van het Congress

Reacties zijn gesloten.