Trumps sancties zijn even dodelijk als wapens

Afbeeldingsresultaat voor sanctions kill

Trumps wrede sancties voor Venezuela

In de New York Times beschreef Siobhan Morden, marktanalyste bij de Nomura Investment Bank, de ineenstorting van de Venezuelaanse economie en de rol van de VSA bij de verslechtering van de toestand:

“De sancties hebben de Venezuela’s vicieuze economische cirkel snel verergerd: terugvallende olie-export betekent minder geld voor Maduro om te investeren in elementaire noden. Met als gevolg dat de olieproductie nog verder ineen zakt. Het vermenigvuldigende effect is zeer sterk aanwezig en quasi iedereen lijdt eronder. De impact zal verschrikkelijk zijn.”

Wanneer het tot de regeringspolitiek hoort een ander land te laten uithongeren, is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de bevolking de verschrikkelijke gevolgen van de sancties aan den lijve ondervindt. De economische oorlog tegen Venezuela zal de “regime change”, die de Amerikaanse regering wil, niet als gevolg hebben, maar intussen zijn alle pogingen, resp. maatregelen, om Maduro te verdrijven wel voor rekening van de bevolking, die al genoeg onder de toestand lijdt. Zo erg de economie en de humanitaire crisis ook al waren, Trumps regering doet er opzettelijk een meer dan behoorlijke schep bovenop om de gewenste “regime change” te bewerkstelligen. De miserie van een heel land, dat al genoeg afziet door de fouten van de eigen regering, nog doen toenemen is wreed en fout en het maakt de Amerikaanse regering mede verantwoordelijk voor het ontzeggen van elementaire levensbenodigdheden aan de bevolking.

In een recent opiniestuk schreef Jackson Diehl over het destructieve effect dat de sancties zullen hebben op de bevoorrading van voedsel en medicijnen in Venezuela:

“De olie-export, ‘s lands enige échte bron van inkomsten – zakt ineen: van 1.15 miljoen barrels per dag in januari tot 650.000 barrels per dag in de eerste helft van maart, m.a.w. 43%. Als deze trend zich voortzet zal de import van voedsel en medicijnen desastreuze tekorten optekenen.”

De VSA hebben de Saoedi’s en de Emiraten jarenlang gesteund door de blokkade van Jemen, dat daardoor de uithongering nabij is, en nu doet de Amerikaanse regering net hetzelfde met Venezuela. … En nog steeds met Syrië.

De VSA drijven het land, dat het al bijzonder moeilijk heeft, verder de afgrond in. Als de VSA een favoriet menen te herkennen, die hun belangen kan dienen, dan is het woord “humanitair” een aanfluiting van wat de mens “menselijk” maakt. Een volk uithongeren, geneesmiddelen ontzeggen, fondsen in beslag nemen om de eigen financiële belangen te verzorgen is niets anders dan grenzeloos egoïsme.

Venezuela is het zoveelste land op het verlanglijstje der VSA. In liefde en oorlog is naar verluidt alles toegelaten… in de politiek, bij machtshonger en financiële hebzucht nog meer.

De VN willen de kool en de geit sparen: Michelle Bachelet, VN’s hoge commissaris voor mensenrechten, gaf een klein tikje op de vingers en tegelijkertijd een bemoedigend schouderklopje… aan de VSA. Haar woorden staan in schrik contrast met de VN rapporteur, Alfred De Zayas, die Venezuela bezocht en concludeerde dat de VSA daar een “economische oorlog” voeren. (Trump’s Sanctions kill Venezuelan People. Why can’t UN Rights Chief Michelle Bachelet ‘Fully Acknowledge’ that?)

Trump’s Other ‘National Emergency’: Sanctions That Kill Venezuelans

Ho maar… De VSA zijn niet van plan de kaas van de Venezolaanse boterham te laten halen… Cuba, China en Rusland moeten uit Venezuela wegblijven… om hun “democratische dromen” niet stuk te slaan…