Tips voor reizigers uit Afrika

Lieve Afrikaantjes

Reeds eeuwen geleden lag jullie geluk ons nauw aan het hart. Want wij, Europeanen, hebben toen ook al goede zaakjes met jullie gedaan. Vandaag sturen wij veel ontwikkelingshulp naar Afrika opdat jullie onze moderne wapens kunnen veroorloven. Jullie zouden waarschijnlijk ook democratie en vrijheid zoals wij hier in Europa hebben, maar men kan niet beide – Europese wapens en vrijheid – tegelijkertijd verwerven. Laat ons liever eerlijke handel drijven: jullie geven ons het beetje dat jullie te bieden hebben en wij geven jullie het beste dat wij te bieden hebben.

Wij begrijpen maar al te goed dat jullie, Afrikanen, ook wel eens een keertje naar Europa willen komen om ons persoonlijk te komen bedanken. Om de verveling tijdens de lange reis geen kans te geven, laten wij voor jullie een spannend hindernissenparcours opbouwen. Als jullie dan de Mid. Zee bereikt hebben, dan helpen de medewerkers van Frontex*, ons vriendelijk grensagentschap, jullie wel verder. Zij zorgen ervoor dat jullie op de oneindige Mid. Zee de weg niet kwijt spelen. Jullie krijgen zelfs gratis zwemlessen.

Als jullie dan in Europa aangekomen zijn, dan kunnen jullie eerst volledig herstellen in comfortabele luxe onderkomens. Daarna kunnen jullie aan onze asielloterij deelnemen. Met een beetje geluk mogen jullie bij ons in Europa blijven en hier van een ontspannen leventje genieten. Maar ook – mochten jullie bij de asielloterij verliezen – moeten jullie, lieve Afrikaantjes, niet treuren. Als troostprijs krijgen jullie een gratis terugvlucht naar Afrika. En daar is het weder – sowieso – veel beter!

*Nvdr: Frontex werd intussen vervangen door NGO’s, die enkele mijlen voor de kust, als dobberende eilanden, liggen te wachten op popelende toeristen. En het land b heeft bij monde van de regering-in-lopende-zaken beslist dat ook dit land open staat voor iedereen die ergens op een Mid. Zee-kust aanspoelt.