Quo vadis, Syria?

Wie gelooft dat sinds de “veilige zone” in Noord-Syrië geïnstalleerd is, alles peis en vree is, moet andere nieuwskanalen raadplegen dan onze poco media.

Geen enkele stad in Syrië is veilig voor Israëlische bommen. Ook Damascus niet. Naar verluidt hadden ze een Palestijnse jihadist op het oog, maar die vogel bleek gevlogen. In de plaats moesten twee burgers het bekopen.

Het Syrische leger heeft volgens het akkoord met de Koerden donderdag het meest noord-oostelijke punt in het al-Malikayah district in het NO van Syrië bereikt. Zij trokken de stad Ayn Dewar binnen, nabij de Turks-Iraakse grens. Van daar hebben ze zicht op de Rmeilan Olievelden nabij de Al-Younsiyah grenspost. Slechts een zicht… Moet bijzonder frustrerend zijn. Immers: de VSA bezetten deze olievelden, voorheen de Koerden, maar die moesten hun schup afkuisen. Het wordt als één der belangrijkste olierijke regio’s beschouwd met talrijke olie- en gasbronnen.

De coalitie onder de leiding van de VSA vliegt met helikopters over de Hasaka-regio ter bescherming van een VSA konvooi van gewapende voertuigen op weg naar hun olie-beschermingsopdracht.

Er zijn meldingen van Turkse artillerie-aanvallen, met drones en raketten, in Tal Tamir, het NW van Hasaka. Turkse… of door hun terroristische beschermelingen. Zij worden bevoorraad door Turkije. Doel: de samenstelling van de bevolking volgens Ottomaanse plannen wijzigen. 20.000 gezinnen zouden uit angst voor deze lieverdjes gevlucht zijn. Het is druk, daar in het grensgebied: met een verzameld zootje terroristen, het zgn.FSA, met het Turkse en Amerikaanse leger (dat zich zogenaamd teruggetrokken heeft), met het Russische en Syrische leger én met de Koerden, die hun hand overspeeld hebben. Kijk even mee naar dit staaltje van geopolitieke topkomedie:

Een eerste groep Russische helikopters landde dinsdag op de Qamishli luchthaven voor gezamenlijke patrouilles met de Turkse militaire politie.

A propos: VSA… Bashar al-Jaafari had het in de Veiligheidsraad van de VN over de “reusachtig grote olifant in Syrië, die in de Veiligheidsraad niet gezien wordt… Er is de VSA bezetting en de bewapende diefstal van Syrische olie door de VSA. Er is de Turkse bezetting. Er zijn de operaties om de demografische samenstelling van bepaalde regio’s in de Turks-Syrische grensstreek te veranderen. Er is terrorisme van terroristische groeperingen in Idlib, gesteund door hun sponsors. Er zijn regeringen die jammer genoeg een zitje hebben in deze Raad, die separatistische groepen in Syrië steunen en sponsoren en er zijn regeringen die weigeren hun terroristen uit Syrië terug te nemen… “ En stelt dat de terroristen in Idlib de burgerbevolking als menselijk schild gebruiken. Hij verwijst naar de resolutie 2165 (sterke herbevestiging van de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Syrië)en stelt dat de Raad niet van plan is haar eigen resoluties toe te passen… Voor de rest van de tussenkomst kan u zowel de ondertiteling en vertaling inschakelen alsook het transcript via de icoontjes onderaan.

Het Syrische leger is donderdag met een nieuw offensief gestart in het ZO van Idlib. De gemeenten Tal Khaznah en al-Lubidiyah werden heroverd. Momenteel gaan ze daar hun posities versterken in afwachting van een volgende aanval. De HTS-terroristen zouden zware verliezen geleden hebben.

Maar ook in het NW, in de provincie Latakia, opende het Syrische leger, met hulp van de Russische en Syrische luchtmacht, “de poorten van de hel” voor de TIP-Oeigoeren, die voor de barbaren van ISIS of al-Qaeda niet moeten onderdoen. Doel: herovering van de laatste vijf heuvels die het Syrische leger scheiden van de zuidelijke as van Kabani. Het gaat moeizaam: uiterst moeilijk te veroveren terrein en felle weerstand van de Oeigoeren.

Al het bovenstaande krijgt u vervat in deze net gepubliceerde video:

En dan hebben we nog het door Trump “uitgeroeide” ISIS in het oosten van de Homs provincie. Hun aanwezigheid – dankzij hun schuilplaats in talrijke grotten – is maar al te merkbaar: zij vallen sinds maanden regelmatig het Syrische leger aan. Ditmaal nabij het T3-pompstation (energie is een geliefd doelwit). De Syrische luchtmacht lanceerde verschillende luchtaanvallen op hun posities, met waarschijnlijk behoorlijke verliezen van strijders en materiaal. Nog altijd zijn christenen het geliefde doelwit van de Kalifaataanbidders…

… en dan heb je ook nog hun zgn. slapende cellen waarvoor niemand veilig is:

Sinds het Syrische leger door de Koerden uitgenodigd werd hun vel te redden van de Ottomanen en hun huurlingen, is Raqqa ook toegankelijk voor de Chrétiens d’Orient. Men vindt nog dagelijks massagraven, ook van burgers, onder de gebombardeerde gebouwen.

De Syrische Rode Halve Maan, afdeling Daraa, deelde donderdag 4200 voedselpakketten en bloemzakken uit in al-Karak en Um-Walad. 20 Vrachtwagens geladen met voedselhulp van WFP (World Food Program). En eergisteren 5400 stuks in al Hara.

En toch keert ook stilaan de normaliteit terug: president al-Assad aanvaardde de geloofsbrieven van de nieuwe Indonesische ambassadeur, Wajid Fauzi, en van diens Zuid-Afrikaanse collega, Barry Philip Gilder.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, staande mensen en pak

Bij de afsluitende persmededeling van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika) bevestigden de deelnemende leiders de Syrische soevereiniteit en territoriale integriteit.

De Russische president Poetin en de Duitse kanselier Merkel hebben maandag met elkaar getelefoneerd over de situatie in Syrië en de mogelijke terugkeer van Syrische vluchtelingen. Ook benieuwd naar het resultaat?