Texas’ stadjes willen zich niet laten omkopen

Het Amerikaans Reddingsplan (American Rescue Plan Act), op 11 maart 2021 ondertekend door president Biden, moet $ 19.5 miljard federale steun geven aan gemeentebesturen met een bevolking van minder dan 50.000.

Brady, met een bevolking van 5500, in de staat Texas, zou $ 1.3 miljoen toegeschoven krijgen… maar wees dit af.

Brady was één van 243 kleine gemeentes die de federale aanmoedigingssteun weigerden of terugstortten. Zij waren nl. bezorgd dat de overheid zich zou gaan bemoeien met de wijze waarop ze de steun zouden besteden. O.a. dat Bidens federale overheid de vaccinatieregels zou opdringen voor bedrijven met meer dan 100 werknemers. Hoewel dit later door het Supreme Court teruggefloten werd zou het sowieso niet veel effect op Brady gehad hebben daar slechts de onderwijsinstellingen onderworpen zouden geweest zijn aan de vaccinatieverplichting.

Voor de inwoners van Brady ging het om het principe: “vandaag gaat het om de covid-vaccinatie, morgen is het iets anders. Het probleem is dat eender wat met een handtekening bevolen kan worden.”

67 andere Texas stadjes volgden. O.a. Mason met een bevolking van 2400, dat $ 570.000 afwees. “De federale regering heeft niet het recht zich hier te komen bemoeien; we hebben geen contract getekend, we zijn apart en dat willen we zo houden.”

Reason.com