Terugblik

Afbeeldingsresultaat voor terugblikNederland wou een stuk Duits grondgebied als Wiedergutmachung

Na WO II wilde iedereen een stukje van de Duitse koek. Ook Nederland wou een deel van Duitsland annexeren. In de video kan u jaar na jaar volgen hoe de plannen oorspronkelijk waren en wat er uiteindelijk bereikt werd.  Duitsland betaalde 280 miljoen DM voor Elten en Selfkant.

Genoegdoening wilde Nederland. En fors ook. Voor de onder­drukking in de Tweede Wereldoorlog moesten de voormalige bezetters duur betalen, met geld en goed. ”Eischt Duitschen grond” was de leus. Wat nationalistische compensatie moest zijn, werd een proeftuin van samenwerking.  Lees meer : Elten kwam rijk terug in de heimat...

1 gedachte op “Terugblik

  1. “Grenscorrecties” zijn de grootste onrechtvaardigheden voor de bewoners van dié gebieden: die “inlanders” waren al eeuwenlang Duitsers, spraken dus ènkel moffrikaans, EN bleven zich DUITS VOELEN… ik ben ervan overtuigd dat zij, hedendaags, nog steeds (innerlijk) duitsgezind zijn.
    Beelden Jullie zich maar eens in hoé wij, Vlamingen-in-hart-en-ziel; opeens zouden moeten bij Noordfrankrijk gevoegd worden, en Françoistjes gaan spreken, zich fransoos voelen, en zich gedragen als Fransman…. Brrrr, wat een nachtmerrie.
    Ons onland werd nà 1918 ook een stuk groter, maar… hebben wél in 1940 ondervonden dat die “nieuwe belgen” zich ook nog steeds Duitser voelden door als gidsen te dienen voor de invallende moffen.
    Kon/kan men die personen dàt verwijten ? Waren het landverraders of “Volksgenossen” ? Aan Jullie, om er inwendig een antwoord op te vinden.

Reacties zijn gesloten.