Syriërs niet welkom

Syriërs niet welkom

Russische mensenrechtenorganisaties klagen dat Poetin zich het imago van redder van Syrië aanmeet, de Assad-regering van wapens voorziet, maar bij de opname van slachtoffers “van de met Russische wapens gevoerde oorlog” weinig hulpbereid is.    Van de Amerikaanse wapens bij I.S., Al Qaeda en het verwante Al Nusra via zetbaas Erdogan, zullen ze waarschijnlijk geen weet hebben.

Een vluchtelingentsunami, waarmee meerdere EU-landen momenteel verrijkt worden, is in Rusland niet aan de orde.  Strenge grenscontroles en een duidelijke asielwetgeving verhinderen dit.  In totaal leven er ca. 12.000 Syriërs in Rusland, waarvan de meesten in 2012 en 2013 in het land kwamen.  Volgens de directeur, Jurij Moskowskij, van de vereniging voor internationale betrekkingen, “Goede burenverstandhouding”,  wonen er in Rusland hoofdzakelijk Syriërs die er al familie hebben en die erin geslaagd zijn zich te integreren.  Meestal hoger opgeleiden, die na hun studie in het land gebleven zijn, of echtgenoten van Russinnen.  In Moskou zouden er tussen 5.000 en 10.000 Syriërs verblijven, waarvan talrijke koks en shisha-bar-uitbaters.  Deze verdienden voor de oorlog veel geld en konden in de regio rond Moskou huizen kopen.  Het zijn zij die hun landgenoten helpen.  Voor de nieuwe aangekomenen is het moeilijk een arbeidstoelating te krijgen.  Een wettelijke vluchtelingenstatus is slechts tegen geld te bekomen, momenteel ca. 70.000 roebel (945 euro).  Wie als illegale werknemer betrapt wordt moet ermee rekening houden dat hij door de politie de rekening gepresenteerd krijgt.  Een oogje dichtknijpen kost telkens 1.000 roebel (13.50 euro).  Het kan gebeuren dat een immigrant tot 20 keer per maand gecontroleerd wordt.

Waarom Rusland niet overspoeld wordt door asielzoekers, hoewel het Kremlin traditioneel goede betrekkingen met Syrië onderhoudt, ligt volgens de voorzitter van het M.O.-instituut,  Jewgenij Satanowskij, daaraan dat de grote populariteit van de EU te wijten is aan de royale financiële steun, de vrije toegang tot medische zorg en onderwijs.  “Generaties kunnen het zich veroorloven niet te werken, de taal niet te leren en ze mogen toch van alle voordelen genieten.  In Rusland wordt vanzelfsprekend niemand betaald om er te resideren.  Men moet werk zoeken.”  Daarom is Rusland niet zo attractief.

Er gaat wel een problematiek met illegale immigratie aan vooraf.  Moskou en St. Petersburg hadden niet onbelangrijke problemen met illegalen uit Centraal Azië,  vooral economische “vluchtelingen” uit voormalige Sovjet republieken.  Zij waren de hoofdreden voor de verstrenging van de asielwet.  Door de oorlogssituatie in Oost-Oekraïne kregen deze concurrentie op de arbeidsmarkt.  Voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft de Russische regering uitzonderingen bepaald.  Weliswaar mogen Oekraïeners zich slechts in Moskou vestigen als ze er familie hebben, maar arbeidgevers geven sowieso de voorkeur aan hen.   Voor oorlogsvluchtelingen uit Syrië heeft Rusland niet veel te bieden.
De mensenrechtenorganisaties willen voor hen liever niet hun kop uitsteken omdat ze vrezen dat dan ook de situatie voor de Oekraïense vluchtelingen zou verslechten.

Een mensenrechtenorganisatie, die het ‘eigen volk eerst’-principe handhaaft (Oost-Oekraïne)….

Intussen “oefenden” de NAVO-strijdkrachten onder de leiding van de VSA met 15.000 man in Oekraïne.  In plaats van Poetin uit te dagen zouden ze die beter voor de bescherming van de EU-buitengrenzen inzetten!

FT

Preussische Allgemeine

2 gedachten over “Syriërs niet welkom

  1. Gisteren in het programma ‘Weltspiegel’ op ARD: Tientallen Syrische ‘vluchtelingen’ steken in Murmansk dagelijks de grens over met Noorwegen per…fiets. De reporter stond zelf perplex. Waarom per fiets? Waarom gooien ze de pas aangekochte fietsen weg na 100m gebruik? Vanwaar komen ze? Zijn het asielzoekers?
    Antwoorden: Rusland verbiedt het overschrijden vd grens te voet!? De Syriërs wonen en werken al jaren in Rusland, maar maken gebruik vd lokroep van D om Europa te komen islamiseren, en tegelijk gratis te kunnen leven. Ze komen bv uit Moskou, maar niet te voet zoals in de Balkan, maar zoals het hoort: met de vlieger, en ze boeken dure hotelkamers in Murmansk. De fietsen van 200 euro betalen ze met plezier, en in Noorwegen reizen ze met de auto verder..

Reacties zijn gesloten.