Syrië: een stand van zaken (4)

Afbeeldingsresultaat voor syria bleeding flagTrump zou bezorgd zijn over het “mogelijk gebruik van gas in oost Ghouta om onschuldige burgers te terroriseren“.  Zoals gewoonlijk: zonder enig bewijs, zelfs geen slachtoffers.  Slechts de melding dat er enkele personen lichte ademhalingsproblemen hadden… Niet ongewoon bij opwaaiend stof veroorzaakt door raketinslagen.  De geruchtenmolen werd in gang gezet door de “gematigde rebellen” die samen met de Ottomanen de Syrische Koerden willen verdrijven.

Niet toevallig werd b.g. vlieger opgelaten omdat het Syrische leger vooruitgang boekt:

“Gematigde rebellen” vallen samen met de Ottomaanse strijdkrachten Koerdische bevrijdingsstrijders aan.  De titel van de video is eigenlijk hilarisch: “Anti-Assad FSA (Free Syrian Army = gematigde rebellen) valt Anti-Assad YPG (Koerden) aan”:

De “gematigde rebellen” noemen zichzelf het toekomstige leger van Syrië.  Ze zijn voorlopig met 36 zgn. “oppositiegroepen” die moeten verenigd worden onder één commando, dat stilaan vorm krijgt tijdens de Olijftak inval, waarbij ze samen met de kameraden-Ottomanen de Koerden in het vizier nemen.  Na Afrin trekken ze op naar Manbij, waar nog meer “oppositiegroepen” hen zullen vervoegen.  De vraag is hoe de VSA zullen reageren als hun manschappen zelf in het oog van de storm komen te zitten. Of werden hieromtrent voorafgaande afspraken gemaakt?

En om de Gordiaanse knoop te vervolledigen zitten er ook Koerden bij de “gematigde rebellen” die hun eigen landgenoten willen doden.

Trots leidde het Turkse leger een persdelegatie rond in Noord-Syrië.  Ze hebben volgens de Turkse buitenminister, Mevlut Cavusoglu, dan ook alle reden om trots te zijn want “zijn land brengt vrede en rust naar Syrië d.mv. het Afrin offensief.”  “De operatie die we nu uitvoeren heeft niet slechts tot doel een bedreiging tegen Turkije uit te roeien.  Bovendien zal het rust, vrede en stabiliteit in Syrië brengen en de territoriale integriteit bewaren.”

Stratego in Syrië (3)