Snoep of straf

Gerelateerde afbeelding

Op 28 augustus 2018 schreef Abdel Bari Atwan, een der meest gerespecteerde M.O. journalisten, een artikel met als titel ‘Carrots and Sticks’ (een beloning of een afstraffing). We citeren:

Damascus werd de laatste weken overstelpt met geheime aanbiedingen, deel uitmakend van een carrot-and-stick politiek, waarvan twee in het oog sprongen.

De eerste, waarover dinsdag de pro-Hezbollah krant al-Akhbar en het semi-officiële Iraanse Fars Nieuwsagentschap verslag uitbracht, werd overgemaakt door de sr. officier van het VSA leger, in gezelschap van verschillende geheime agentschappen. Zij vlogen naar Damascus in een privé VAE-jet en werden ontvangen door het hoofd van de nationale veiligheid, gen. Ali Mamlouk, veiligheidschef gen. Deeb Zaitoun, en vice legerstafchef gen. Muwaffaq Masoud. Hun gesprek duurde vier uur.
Naar verluidt boden de VSA aan alle VSA troepen uit Syrië te verwijderen in ruil voor de invulling van drie eisen: de terugtrekking van Iraanse strijdkrachten uit de Z-Syrische regio nabij Israël, de garantie dat VSA oliemaatschappij een deel van de Syrische olievoorraden ten oosten van de Eufraat zouden krijgen en de overhandiging van alle informatie betr. terroristische groeperingen en hun leden in Syrië.

De tweede aanbieding werd bekend gemaakt werd door de Libanese Hezbollah MP Nawwaf al-Mousawi in een praatprogramma op de Libanese TV-zender al-Mayadeen, waarvan ik (Abdel Bari Atwan) deel uitmaakte. Hij zegde dat de Saoedische kroonprins Muhammad fBin-Salman een afgevaardigde naar Assad had gestuurd met het aanbod van zijn steun voor Assad als president-voor-het-leven en vrijgevige Saoedische steun voor de heropbouw van Syrië in ruil voor een verbreking van de band met Iran en Hezbollah.

Beide aanbiedingen werden categoriek geweigerd door de Syrische overheid.

De Amerikanen kregen te horen dat hun troepen in Syrië een bezettingsleger waren die ook als dusdanig zouden behandeld worden, dat Syrië haar strategische bondgenoten niet zou in de steek laten en dat de Amerikaanse deelname in de olie-industrie en geheime informatie-deling slechts konden besproken worden eens dat de politieke relaties weer hersteld zouden zijn.

Het Saoedische voorstel – Assad aan de macht laten en heropbouwhulp – was niet nieuw. Het was een herhaling van de aanbieding die Bin-Salman in juni 2015 al gedaan had tijdens zijn ontmoeting met Mamlouk tijdens diens geheim bezoek aan het Saoedische koninkrijk dat de Russen georganiseerd hadden. Mét dezelfde ruileisen – de relatie met Iran en Hezbollah te laten verzuren – en hetzelfde antwoord: geen denken aan! Dit ondanks het feit dat toen de “gematigde rebellen”, gesteund door de VSA, Saoedi-Arabië en het Westen ca. 80% van het Syrische grondgebied onder controle hadden.

U kan – indien gewenst – heel het artikel hier lezen. (Engelstalig)

Bende komedianten!

Los van het bovenstaande had Abdel Bari Atwan deze analyse over de betrouwbaarheid van de VSA als bondgenoot van de Syrische Koerden: