Si non è vero…

De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, wil vetorecht voor de nationale parlementen tegen EU-wetgeving.

De CSU zou naar verluidt haar ‘EU-sceptische’ koers willen verscherpen:  een ‘rode kaart’ voor onaanvaardbare EU-wetten en een mechanisme om lidstaten uit de EU te verwijderen.

Si non è vero… het zou ook een om een afleidingsmanoeuvre kunnen gaan, kwestie van de kritische kiezer niet al te zeer voor het hoofd te stoten en de zwarte piet naar de CDU te kunnen doorschuiven.  Te vergelijken met de hou-me-tegen-strategie van Bart Dewever ten opzichte van de regeringskoers zijner belgicistische N-VA.

De CSU zou zich volgens een krantenbericht in de Rheinische Post willen inzetten dat in de toekomst EU-wetten (de beruchte (richtlijnen’) door de nationale parlementen een halt kunnen toegeroepen worden.  Wel moet er een ‘verstandig quorum’ daarbij gehanteerd worden opdat er ‘geen verlamming van de wetgeving dreigt’.  Waarmee we bij de b.g. ‘hou-me-tegen-strategie beland zijn.

De eis zou in de eerste plaats een binnenlandse betekenis hebben en zou de druk op Angela Merkel moeten verhogen.  De CSU hoopt dat men in de Bundestag (federaal parlement) er eens over nadenkt hoeveel zelfstandig beslissen en handelen er eigenlijk in  de Bundestag nog toegestaan wordt en wil Merkel bij de volgende EU-stemmingen bij de les houden.   Tevens wil de CSU een mechanisme in het leven roepen om lidstaten op een geordende wijze de weg naar de uitgang te kunnen sturen en zouden de sociale transfers tussen de staten moeten gecontroleerd worden.

Bovendien – hier komt de kat op de koord – wil de CSU dat de EU militaire consequenties trekt.  Het doel zou een EUropese verdedigingsunie en een EUropees leger zijn.    Wat dan weer in tegenspraak is met de eerdere doelstelling – een geordend afscheid van een lidstaat – want met een EU-leger is er ook geen sprake meer van EU-verdrijvingsmethode wegens te ingewikkeld.  Het thema van een geordend afscheid van een lidstaat komt trouwens bij elke crisis aan bod.  Denken we daarbij aan Griekenland.  De eis wordt even snel weer van de tafel geveegd als er een volgend ‘compromis’ bereikt wordt.

U ziet hier de CSU-baas Horst Seehofer op de partijdag in november, waarbij hij ingaat tegen de allesomvattende ‘Wir schaffen das’ van Merkel en pleit voor een maximum aantal ‘vluchtelingen’.  Hou-me-tegen…

FT

Deutsche Wirtschaftsnachrichten