Se non è vero…

Het bekende spreekwoord ging door ons hoofd toen we de persberichten lazen over “de maatregelen” die de Marokkaanse regering zal nemen m.b.t. illegaal geboorde waterputten. In het door ons gepubliceerde voorafgaande artikel, zie onderaan, gingen wij de satirische toer op … blijkbaar werd het niet door iedereen als dusdanig begrepen.

M.a.w. wij staken de draak met de heisa die de poco media opvoerden, met de Marokkaanse overheid die liever wegkijkt dan in te grijpen, met de gulle westerse subsidies voor een scheet in een fles. Die waterputten zijn niet geboord om Saïdja’s buffels (…sic) te drenken of om de trostomaten te bewateren. De Marokkaanse overheid keek bewust weg… de lange weg van het zaaien, bewateren, bemesten, oogsten, verwerken, vervoer, verkoop…, smokkelen naar afnemers… wordt op elke tussenstop “goedgekeurd” door een omgekochte ambtenaar.

Tenzij… we helemaal fout zitten… en de illegale waterputten geboord werden om de groei van het legale medicinale cannabis te bevorderen.

Dus “Marokko gaat alle illegale waterputten in kaart brengen na de dood van Rayan (5). Waarom zijn ze daar niet eerder mee begonnen? Waren er vroeger nooit ongelukjes? Of was er nu toevallig of opzettelijk meer persaandacht?

Een illegale waterput = illegale oogst. Vanuit de lucht zijn de cannabisplantages duidelijk te onderscheiden. Je hoeft niet met een wichelaar de streek af te schuimen om de waterputten te vinden. Waar het groen is, daar is water. Logisch, toch?

P.S. De verschrikkelijke dood van het kind laat ook ons niet onberoerd. Niemand durfde echter over de verantwoordelijkheid van de ouders te spreken. In onze contreien moet je je zelfs voor de rechtbank verantwoorden als je een vijver in je tuin hebt waarin een inbreker toevallig belandt en verdrinkt of als hij een bloedvergiftiging oploopt als hij over de tuinmuur met ijzeren pinnen klimt…