Rusthuizen worden belast met hoteltaks

Alles is beter dan de tering naar de nering zetten. Zeker voor gemeentebesturen verkozen bij de gratie van veel beschut ambtenarenpersoneel. In Evere hebben ze de primeur: Rusthuizen moeten een extra belasting betalen. Die kan oplopen tot 1.600 euro per kamer per jaar. Geld dat bijna zeker zal verhaald worden op de rusthuisbewoners.

De ‘hoteltaks’ zou variëren van 1.000 euro voor een appartement kleiner dan 50 vierkante meter tot 1.600 euro voor appartementen die groter zijn. Dat meldde Brusselnieuws (Rusthuizen in Evere moeten dokken) woensdag.

Die hoteltaks – een heffing op bemeubelde kamers die verhuurd worden – bestond al maar rusthuizen werden ervan vrijgesteld. Het gemeentebestuur gaat rusthuizen nu toch belasten omdat er steeds meer privépromotoren actief worden in de rusthuissector en leegstaande kantoorgebouwen omvormen tot rusthuizen. “Vroeger werd een home uitgebaat door een particulier, vandaag door multinationale bedrijven”, legt de gemeentesecretaris van Evere uit op Brusselnieuws.

De beslissing van het gemeentebestuur dateert van eind vorig jaar, maar is nu pas meegedeeld. De maatregel in Evere valt uiteraard niet in goede aarde. “Evere viseert een bijzonder zwakke groep om haar schatkist te vullen”, meent Zorgnet Vlaanderen.

Zorgnet vreest dat rusthuizen de meerkosten bijna rechtstreeks zullen doorrekenen aan hun bewoners. Er zijn inderdaad commerciële bedrijven die rusthuizen uitbaten en soms profiteren van de vrijstelling van hotelbelasting. Maar alle rusthuizen, ook degene die uitgebaat worden door een vzw of het OCMW, krijgen volgens het gemeentebestuur de extra belasting op hun bord. En volgens Zorgnet Vlaanderen zal die taks sowieso op de factuur van de patiënten belanden.

3 gedachten over “Rusthuizen worden belast met hoteltaks

    • Die hoteltaks wordt uiteraard doorgerekend naar de oorsprongslanden der verrijkers.

  1. Iemand zegde mij ooit dat indien hij als oudere geen geld meer zou hebben om eten of woonst/rusthuis te betalen, hij beter een misdaad kon plegen want dan kreeg hij gratis kost en inwoning van de staat.

Reacties zijn gesloten.