Russisch-Oekraïense vredesonderhandelingen

De bal ligt in het kamp van Oekraïne, we wachten op hun antwoord”, stelde Dmitry Peskov, Kremlin woordvoerder. Hij liet woensdag weten dat de Russische regering een vredesvoorstel aan Oekraïne overgemaakt had. “Oekraïne is niet geneigd om de onderhandelingen voort te zetten,” voegde hij eraan toe. En dat Oekraïne keer op keer de vooraf reeds bereikte akkoorden niet vervulde, waardoor “er zeer ernstige gevolgen op de effectiviteit van de onderhandelingen” ontstonden.

Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische buitenministerie, verklaarde dat het Kremlin het vertrouwen in de Oekraïense onderhandelaars verloren had. Zij suggereerde dat de Oekraïense beslissingen ingefluisterd werden van buitenaf. Ze noemde het een “circus”, waarbij de Oekraïense posities steeds veranderden, dat het waarschijnlijk was dat Kiev’s deelname aan de vredesonderhandelingen slechts een afleidingstactiek was.

Sinds het begin van het conflict hebben beide landen verschillende keren vredesonderhandelingen gevoerd. Na de laatste samenkomst van 29 maart gaf president Poetin te kennen dat de onderhandelingen vast zaten daar de Oekraïense kant geweigerd had in te gaan op de belangrijkste Russische eisen. Kiev zou een geschreven voorstel aan Moskou bezorgd hebben dat niet in overeenstemming was met besluiten van de onderhandelingen en dat de Krim niet vernoemd werd.

Langs de Oekraïense kant verklaarde Alexey Arestovich, presidentieel raadgever, dat de vredesonderhandelingen zouden stop gezet worden n.a.v. de Russische overname van Marioepol. Volgens Mikhail Podolyak, Zelensky’s rechterarm, zou een nieuwe onderhandelingsdatum nog moeten vastgesteld worden.

Zelensky verklaarde verleden vrijdag dat zijn land “ten minste een vorm van dialoog met Rusland zou moeten vinden” en dat er een vredesakkoord met Moskou moest komen dat uit twee aparte documenten zou gevormd moeten worden, nl. twee belangrijke thema’s: de veiligheidsgaranties voor Oekraïne en de toekomstige relaties met Rusland.

Russia-Presents-Peace-Agreement-to-Ukraine-20220420-0013.html

De houding van het westen is niet van dien aard dat vredesonderhandelingen aangemoedigd worden.