Rusland wordt zwaar onderschat.

Are Nuclear Launchers in Crimea a Game-Changer? - Center for Arms Control  and Non-Proliferation

Deels omdat Rusland geen overbodige ruchtbaarheid wil geven aan de balans met activa en passiva. Het land reageert meestal uiterst terughoudend zowel op kritiek als op complimenten. Noch klager, noch blagueur. Ondenkbaar dat Poetin impulsief zou twitteren over wat hem drijft, bezielt of uit zijn slaap houdt. Bij de VN Veiligheidsraad worden duidelijke en rustig-gemotiveerde tussenkomsten gehouden, zonder drama. Rusland doet zijn eigen ding… zonder zich te laten leiden door kortzichtige emo- of wraakpolitiek. In Afghanistan hebben ze hun lesje wel geleerd… Rusland speelt schaak met de rest van de wereld. Plant de zetten zorgvuldig en laat zich niet snel uit het veld slaan. Niet door tegenslagen – minder inkomsten – of door politieke manoeuvres van de tegenstanders – EU/Oekraïne, vergiftigingsbeschuldigingen Skripal/Navalny, spionagevermoedens, mediahetze, sancties… Soms is een bocht rondom het probleem weliswaar minder spectaculair, echter wel de verstandigere strategie naar het uitgestippeld doel.

Tijdens ons eerste en énige bezoek aan Rusland, de Wolgacruise in september 2019, op deze blog uitvoerig beschreven, hebben we ons gerealiseerd hoe weinig wij weten, hoe beperkt ons begrip is, hoe zeer wij Rusland in het verleden onderschat en/of verkeerd beoordeeld hebben. Rusland heeft ons niet nodig. De EU en de VSA kunnen tijdelijk voor een probleem zorgen waarop rustig echter weloverwogen gereageerd wordt. We verwijzen naar een vorig artikel, waarbij de “resultaten” van de “sancties” belicht werden..

Onderstaande video geeft een beeld van Ruslands rol in de Noordelijke IJszee, ook Arctische Oceaan genoemd, en van daaruit de invloed in andere landen. Het bekijken waard: zowel op geostrategisch vlak als op de beschikbaarheid van natuurlijke grondstoffen. Schakel onderaan de ondertiteling en vertaalmodus in.