5 gedachten over “Rode cijfers in de Keizerstad

 1. Niet direct over Oostende, maar een andere stad: Salzburg. Mocht je er naartoe gaan weet dan eens te melden of de Josef Thorak straat nog bestaat.

  Wie was Josef? Een Oostenrijkse beeldhouwer, die in 1922 naam verwierf met het beeld ‘Der sterbende Krieger’ (de stervende krijger) en als je het mij vraagt: een pracht van een beeld. Hij heeft er trouwens nog andere, bijvoorbeeld van zijn joodse vrouw die hij eveneens meesterlijk beeldhouwde.

  Maar, maar tijdens het Derde Rijk bekwam hij samen met Arno Breker opdrachten. Na de oorlog kwam een onderzoek en het Spruchgericht van München (Spruchgericht = de gerechten die de Entnazifierung onder de loep namen) sprak hem in mei 1948 als ‘nicht betroffen’ (niet betrokken) vrij.

  Doch, niet het moslim extremisme, maar dat andere, dat rechtse is een gevaar. en je weet waartoe dit kan leiden. Dus de kunstenaars Daniel Toporis en Wolfram Kastner trokken naar Salzburg om daar een esthetische interventie tot wijziging van straatnamen door te voeren. Hun moto was: tegen thorakische en N.S. groot-kitsch.
  Ze over kleefden de naam Josef en de k met blauwe kleefband op de blauwe straatnaamborden zodat de straat Thorastraat werd. Vervolgens trokken ze naar de Mirabellgarten om daar het beeld van Thorak, dat er sinds 1950 staat, te voorzien van: Nazi-bild-hauer-Thorak, zodat bezoekers weten van wie die waanzin blokken stammen.
  Marko Feingold van de Israëlische Kultusgemeinde Salzburg vond de ingrepen meer dan tijd worden.
  Met dank aan Hagalil voor de informatie.

  Heb de werken van de beide, interventie nemende kunstenaars bekeken. Ik zou ze kitsch noemen.

 2. Vermoedelijk verdwenen 34.328 euro in de zakken van LaNot . Hij wil een paleis bouwen naar het voorbeeld van Erdogan

 3. De capo van het Palermo aan de Noordzee zal wel een oplossing vinden, om het gat te vullen.
  Normaler wijze beschikken de kameraden over een “zwarte kas” voor eerste hulp bij “gaten in de kas…”.
  Desnoods kan men nog Jean Pierre Van Rossem aanspreken voor deskundige raad, en als de ultieme redder in nood, Michel Nihoul .( die blijkbaar ook aan de kust woont).
  Desnoods moet Termont nog een klapke doen met Jeroen Piqueur (al of niet op de jacht), voor wat sponsering. Er zal bij Optima wel genoeg onder tafel gevallen zijn.
  En als het er op aan komt het deksel op de beerput te houden zijn de broeders en kameraden solidair!!

Reacties zijn gesloten.