Red ons van de koekoekseieren

MM900236531[1]Waarom (sommige) zwaluwsoorten geen koekoeksjong opvoeden

Europese zwaluwen bouwen hun huizen vaak binnen, omdat ze dan minder last hebben van koekoekseieren. Dat melden Chinese wetenschappers in het tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.
Je ziet het vaak: zwaluwen die een nestje in een huis hebben gebouwd. In de dakgoot van een nieuwbouwhuis of in de nok van het dak van een oude schuur; overal zitten ze. Wen Liang, die het onderzoek leidde, denkt dat zwaluwen hun nest vooral binnenshuis bouwen om te voorkomen dat een koekoek zijn ei in het nest legt.

Voor vogels zijn koekoeken een ramp: ze leggen ongevraagd een ei in het nest van een andere vogel, waaruit vervolgens een jonge koekoek komt die alle andere eieren en kuikens uit het nest gooit en al het eten opeet. Dat kunnen voorkomen is voor vogels een belangrijk evolutionair voordeel.

Een vergelijking tussen Europese en Chinese zwaluwen liet zien dat de twee groepen vogels anders omgaan met de infiltratie van de koekoeken. Chinese zwaluwen bouwen hun nest buiten, en wijzen vreemde eieren vaak af door ze uit hun nest te wippen. Europese zwaluwen doen dat niet en krijgen in hun nestjes die buiten zijn gebouwd aanzienlijk vaker te maken met de ‘parasitaire’ koekoek dan hun soortgenoten die ervoor kozen binnen te broeden.

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3422335/2013/04/08/Waarom-sommige-zwaluwsoorten-geen-koekoeksjong-opvoeden.dhtml

Nvdr: Elke gelijkenis met andere ‘parasitaire’ levensvormen is louter toevallig.

1 gedachte op “Red ons van de koekoekseieren

  1. Islamkoekoeken nestelen zich graag in Europa omdat zij dan geen last hebben van hun dictatoriale regeringen. Ze mogen bij ons, een grote mond opzettten en vanalles eisen ! Wij voederen ze met lekkere verse wormen en ze genieten van al onze sociale voordelen , waar ze in hun thuislanden nog nooit van gehoord hebben . Voor de Europeanen zijn islamkoekoeken een ramp , zelfs illegaal worden zij voorzien van alles wat hun hartje lust ! Rechtse Europese arenden proberen duidelijk te maken , aan de linkse kalkoenen dat infiltratie van parasitaire hoofddoek en struikelbaardkoekoeken zeer gevaarlijk zijn. Spijtig maar ze willen niet luisteren naar ons gefluit , integendeel roodborstjes van het Anciaux-soort willen kritiek zelfs strafbaar maken. Hun aantal islamkoekoeken stijgt iedere jaar want ze vogelen er maar op los en laten hun eitjes uitbroeden door de Belgische regering

Reacties zijn gesloten.