Rebels Slovakije zorgt voor onrust in de EU

Hun toekomstige premier Robert Fico verklaarde nl. dat zijn buitenminister “niet meer voor buitenlandse belangen zou spreken” en dan vooral wat betreft de omgang met Rusland. De wapenleveringen aan Oekraïne, bij dewelke Slovakije in verhouding met het BNP een voorrijderspositie innam, werd gestopt.

Fico eist dat de EU- en NAVO-bondgenoten “de volledige soevereiniteit” van Slovakije respecteren.

De Duitse staatsmedia noemden hem na zijn verkiezingsoverwinning van 30 september “een soort Trojaans paard” en zou de EU “in alarmstemming” brengen. Tijdens Fico’s kiescampagne uitte hij zich tegen verdere wapenleveringen aan Oekraïne en voorstander van onderhandelingen met Rusland. Rudolf Huliak, de mogelijke aanstaande milieuminister kondigde aan dat hij als eerste ambtshandeling naar Rusland zou reizen om zich voor de Slovaakse wapenleveringen aan Oekraïne te verontschuldigen.

De poging druk op Slovakije te zetten wordt voor Duitsland bemoeilijkt daar het land voor onze oosterburen een speciale betekenis heeft. Het produceert nl. per inwoner van de bevolking wereldwijd de meeste auto’s. Verleden jaar rolden er in de verschillende fabrieken in Slovakije één miljoen personenwagens van de band – dit terwijl het land amper ca. 5 miljoen inwoners telt. In de Volkswagen Slovakia-fabrieken worden de merken Volkswagen, Audi, Porsche en Škoda geassembleerd. Meer dan 99% der productie zou naar verluidt geëxporteerd worden; één der belangrijkste afzetmarkten is Duitsland.

Uitgebreidere info: „Alarmbereitschaft“ wegen der Slowakei – GERMAN-FOREIGN-POLICY.com