Quo vadis, Syria?

President Assad ontving een belangrijke hooggeplaatste Russische delegatie, geleid door vice-premier Yori Borisov en buitenminister Sergei Lavrov. Doel: de uitbreiding van hun samenwerking op politiek, militair en economisch vlak. Lavrov benadrukte nogmaals dat Syrië internationale hulp nodig heeft om ‘s lands economie herop te bouwen en dat Rusland blijft meewerken aan de uitschakeling van de resterende terroristen in Syrië. De Syrische buitenminister stelde tijdens de persconferentie dat de VSA sancties aantonen dat de VSA niet van plan is de Syrische soevereiniteit te erkennen. Trouwens, dat is geen nieuws, gezien de uitdrukkelijke verklaring der VSA, door James Jeffrey, dat de Syrische regering niets meer te zoeken heeft buiten de regio die momenteel valt onder het huidige regeringsgebied. M.a.w. Idlib, het noorden van Syrië en heel de regio ten oosten van de Eufraat met de beste landbouwgronden én de olievelden, die de VSA uit pure opofferingszin blijven “beschermen”, moeten definitief opgegeven worden. Hang de witte vlag maar al uit!

Het akkoord tussen Syrië en Rusland omvat 40 projecten, hoofdzakelijk in de reconstructie van de energiesector. En er werd ook een akkoord bereikt over de start van mogelijke oliewinning uit de Syrische maritieme wateren. In december zal een evaluatie gemaakt worden. (…)

Rusland blijft humanitaire hulp verstrekken:

15 Russische kinderen van ISIS-terroristen (wezen of kinderen van gearresteerde terroristen) werden vanuit de kampen naar familieleden in Rusland overgevlogen:

Het verontrustende aan de militaire situatie in Syrië is dat er geen beweging in zit. Het lijkt wel alsof Idlib, alsof het noorden, alsof heel de regio ten oosten van de Eufraat voor altijd in vreemde handen zal blijven. Echter… de hereniging na “die Wende” van Duitsland in gedachten en de voorspelling van een voormalige professor geschiedenis, Eric Defoort, dat dit voor eeuwig-en-altijd zo zou blijven, er hoeft slechts een kleine vonk spontaan te ontstaan om de situatie snel te doen keren. Voorlopig is het eerder een steekspel met kleine – quasi onbetekenende – aanvallen, manoeuvres, bevoorrading en uitbreiding der vreemde troepen.

Er zijn echter ook nog de zekerheden… de zekerheden van Israëlische raketten op Syrisch grondgebied. Niemand maalt erom. Geen enkele zender, geen enkel nieuwsagentschap besteedt er aandacht aan. Carte blanche. Het werd immers “een routine” … Enkele voorbeelden: gisteren Al-Saphira (Aleppo), in de buurt van de nationale luchthaven (2 Syrische soldaten gedood en 8 met verwondingen naar ziekenhuis gebracht) en ten zuiden van Damascus (…), de T-4 luchtmachtbasis in het oosten van de prov. Homs (de beelden hieronder werden verspreid door de Israëlische satelliet) op 31/8, 1/9, 2/9 en 3/9. (…)

De Israëliërs ontkennen de luchtaanvallen niet, zijn er zelfs trots op. Proactieve landsverdediging, heet dat. Zoals ze ook proactief de bodemrijkdommen van Syrië en Libanon in beslag nemen of opeisen. (…)

Image
Image
Image
Image

Military Situation In Syria On September 9, 2020 (Map Update)
  • 2 SDFers (Koerden) werden gewond tijdens een schietpartij door onbekenden op een militair voertuig in Al-Jardhi ten oosten van Deir Ezzor;
  • Russische strijdkrachten zonden wapens en logistiek materiaal naar hun militaire bases in het NO van Syrië via de Qamishli luchthaven;
  • De Syrische artillerie (SAA) nam posities van het Turkse huurlingenleger onder vuur in de Ziyarah en Kabani regio;
  • De spanning tussen de plaatselijke bevolking en de Turkse bezetters neemt toe in Salihiyah in de prov. Deir Ezzor;
  • Ongeïdentificeerde mannen vielen een SDF patrouille (Koerden) aan in Akidat; vier SDFers gedood.

Niettegenstaande de spanningen hielden Russische en Turkse militairen een gezamenlijke patrouille, resp. training, om de aanvallen van de terroristen te weerstaan.

Turkije voert nog steeds het aantal militairen in bezet Syrische gebied, Idlib, op:

De Russische luchtmacht voerde voor de tweede keer een omvattende luchtaanval uit ten noorden van Latakia, in de prov. Idlib, ten westen van de stad Idlib, met als doelwit HTS & soortgenoten. Het zou om een vergelding gaan voor de herhaaldelijke inbreuken van het staakt-het-vuren door HTS. (…)

Turkish-backed Militants Shelled Syrian Army Troops Near Maarat al-Numan (Map Update)
Russian Warplanes Hit Militants' Positions In Syria’s Lattakia

ISIS blijft in de woestijn van Homs vanuit hun schuilplaatsen uitbreken en aanslagen plegen op burgers, militairen, transporten, nutsvoorzieningen. Zoals wij al eerder rapporteerden, krijgen ze versterking en steun vanuit het door de VSA “beschermde” Al-Tanf. Naar verluidt zouden tientallen Syrische soldaten en terroristen gedood zijn. (…)

Eergisteren maakte de Turkse defensieminister bekend dat Erdogan gestorven was aan een hartaanval in Idlib. Echter… niet de Verheven Leider, maar wel generaal Sezgin Erdogan. De aankondiging kwam enkele dagen nadat het Syrische Leger en hun Turkse collega’s met elkaar in de clinch gingen in Z-Idlib. Pro-Turkse bronnen herhalen, herhalen en blijven steeds weer herhalen dat de recente “gebeurtenissen” en de dood van de generaal niets, helemaal niets, met elkaar te maken hebben.

Turkish General Died In Syria's Idlib From 'Heart Attack'

Het SDF (Koerden) hadden alle moeite van de wereld om een gevangenisopstand in de Geweran gevangenis, ten Z van de stad al-Hasakah (NO Syrië) van ISIS-terroristen in de kiem te smoren. De zoveelste poging tot uitbraak. Er zitten daar zo’n 3000 à 5000 (?) Kalifaatstrijders; ze worden in bedwang gehouden door de Koerden met de hulp van de VSA & co. Op 30 juli haalden de terroristen nog een stuk van de gevangenismuur neer. De SDF-bewakers hadden geen keuze: 16 terroristen zullen hun proces niet op dit aardse tranendal krijgen maar wel in het charmante gezelschap van 79 maagden; talrijke andere terroristen werden gewond. De gevangenen willen per se ontsnappen – er zouden immers talrijke “gidsen” bereid zijn hen via smokkelroutes naar Turkije en het NO van Syrië te begeleiden. Eens in Turkije is een doorsteek naar de EU een “walk in the park”. (…)

En laat dan toch net ook in het vrouwenkamp van al-Hol een opstand uitgebroken zijn! De ISIS-terroristinnen blokkeerden de toegangswegen en weigerden welzijnswerkers hulp te laten bieden. (…)

Sjeik Ibrahim Khalil Jadaan Al-Hafl, leider van de Akidat stam, bevestigde in naam van de stammen ten oosten van de Eufraat, dat ze de heerschappij der Koerden meer dan beu zijn. Zij gaven immers de “Internationale Coalitie o.l.v. de VSA” (SDF) tot het einde van de maand de tijd om zich terug te trekken. Er kunnen verschillende scenario’s uitgevoerd worden, gaande van vreedzame betogingen tot hun jonge stamleden, die verplicht werden zich aan te sluiten van de SDF, aan te zetten hun wapens weg te gooien en de SDF de rug toe te keren. De vraag is: hoe ver willen de Koerden, het SDF, de VSA gaan bij het chanteren van de stammen? Nog meer ontvoeringen? (…)

Dat ze het menen, mag blijken: dinsdag werden al botsingen tussen de plaatselijke bevolking en het SDF genoteerd in Jadid Akidat. Oorzaak: het SDF wou enkele burgers arresteren. En dat pikten ze niet. Er werden zelfs een aantal SDF-soldaten gevangen genomen en vervolgens uit de stad gezet. (…)

In augustus circuleerden er geruchten dat de VSA Saoedische soldaten zouden geïmporteerd hebben. Die geruchten bleken te kloppen. Ze zouden gestationeerd zijn in de buurt van de Al-Umar oliebronnen… die zich bevinden op het grondgebied van… u raadt het… de Akidatstam. B.g. sjeik van de Akidat stam verdenkt de VSA ervan de Saoedi’s te willen gebruiken als bliksemafleider, stootblok, tussen de Syrisch-Arabische stammen en de Koerden/VSA.

Zoals de Israëlische luchtaanvallen een weerkerend gegeven zijn, zijn ook de VSA konvooien vanuit Irak via de Al-Waleed grensovergang naar de VSA stutpunten met militair en ander logistiek materiaal. (…)

Alsof de sancties de bevolking nog niet genoeg op de proef stellen brak er in W-Hama en Latakia een enorme brand uit in bosrijk gebied. De civiele bescherming is na dagen inzet aan het einde van hun Latijn. Syrië heeft blusvliegtuigen nodig, die ze niet hebben. Legerhelikopters werden aangepast om te kunnen ingezet worden bij het blussen. Iran stuurde een blusvliegtuig naar Syrië.

Image

We vernemen net van onze contacten in Libanon dat ook daar – toevallig – in het mooie Qammoua bos met eeuwenoude bomen nabij Akkar in het noorden brand uitbrak. (…) De vuurzee zou de stadsgrens van Byblos /Jbeil bereikt hebben.

Oude beelden:

We zouden bijna vergeten dat er ook in Syrië coronagevallen zijn:

En toch, ondanks de zware sancties, ondanks corona, gaat het leven verder. Moeizaam, maar toch. Hierbij enkele filmfragmenten van het leven in Aleppo: straten, riolering worden hersteld. Beelden van de citadel, Unesco werelderfgoed, sinds duizenden jaren bewoond.