Quo vadis, Syria?

Vanuit Syrië dringt er nog weinig door in onze contreien. De laatste twee weken kon het Syrische leger, ondersteund door de Russische luchtmacht, – eindelijk – terrein winnen in de door terroristen bezette provincies Noord-Hama en Idlib.

Een niet onbelangrijke terreinwinst, al is de stad Khan Sheikhun – in tegenspraak met sommige berichten – nog niet helemaal veroverd, maar wel omsingeld en bepaalde stadsdistricten ingenomen. De toestand verandert echter van uur tot uur.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en tekst
Voor gedetailleerde grote kaart: ga naar https://imgur.com/0tZ17hU

Terwijl we dit schrijven kregen we een seintje over de ontvangst van onderstaande video, waarbij de volledige verovering van Khan Sheikhun gemeld wordt. Echter… bij de Syrische staatsmedia nog geen bevestiging gelezen. In elk geval is de val van de stad quasi een feit, hetzij volledig, ofwel voorlopig nog gedeeltelijk. De woordvoerder van Erdogan heeft al laten weten dat alle Turkse observatieposten onder Turks bevel blijven waar ze zitten. Je moet maar durven… Wat valt er nog te observeren als de regio door het Syrische leger bevrijd werd? Willen de Turken tot in Damascus gaan observeren? Benieuwd naar de reactie van Putin als Erdogan bij hem gaat klagen… over “de onderdrukking van de gematigde rebellen en het niet naleven van het staakt-het vuren”. En naar de reactie van Rusland en de Koerden als Turkije en de VSA samen gaan patrouilleren ten oosten van de Eufraat…zogezegd om de vrede te handhaven.

Het Syrische leger gaat er op zoek naar mijnen, valkuilen en niet ontplofte bommen. In elk geval werden de belangrijkste bevoorradingslijnen van de terroristen onderbroken en zitten ze quasi vast in een enclave binnenin de zuidelijke punt van de Idlibprovincie, resp. Noord-Hama. (…) Wat nu? Nogmaals een vrije aftocht naar het noorden? Met een oversteek naar Turkije om vervolgens naar ons af te zakken?

Ook al probeerde Turkije nog een konvooi wapens en militaire uitrusting te bezorgen. Zogezegd voor hun “observatie”punt. Met als resultaat dat ze niet vooruit of achteruit konden vermits het Syrische leger de regio rondom hen onder vuur nam.

Waarop protest van Turkije volgde met als antwoord van Lavrow dat HTS niet onder het de-escalatie-akkoord valt vermits deze dit niet wilden erkennen. Turkije wil echter geen afstand doen van de zgn. “observatie”post in Morek (… of Morak…middenin de resterende terroristenenclave), waar ook zij niet meer bevoorraad kunnen worden. De steden Morek, #KafarZita en #Latamina zijn omsingeld. (…) In elk geval is het duidelijk dat de Syrische regering (met ruggensteun van Rusland) niet langer zal toekijken hoe Turkije hulp verleent aan de “rebellen”. Lees ook: Khan Sheikhoun toont gelaagdheid relatie Turkije-Rusland.

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten en natuur

Overal vindt het Syrische leger uitgegraven grotten en tunnels. Opvallend bewijs van Saoedische aanwezigheid:

Een humanitaire corridor voor de bevolking van Noord-Hama naar regeringsgebied werd geopend. Ze kunnen rekenen op vervoer in de inmiddels bekende groene bussen, medische hulp, onderdak en voeding.(…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, lucht en buiten

U ziet verlaten wijken van Khan Sheikhun:

De vlucht naar “rebellengebied” met de WH:

Verbrande aarde. Terroristen ontmantelen de Basidah elektriciteitscentrale ten Z van de stad Maarat al Numan alvorens te vluchten.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, lucht en buiten

“Revolutionairen”, resp. “gematigde rebellen” vechten uit idealisme (!):

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, boom, telefoon, baard en buiten

Intussen in Idlib. Zelfs de extreem-islamitische bevolking is HTS, de lukrake arrestaties en hun leider al-Jolani beu:

In het noorden van de provincie Latakia probeert het Syrische leger de strategisch gelegen stad Kabani in te nemen. Er worden hevige gevechten met de Oeigoeren (Turkistan Islamic Party) en al-Nusra (HTS) gemeld in de omringende regio. (…) De Russische luchtmacht biedt ondersteuning met doelgerichte bombardementen door gevechtshelikopters en -vliegtuigen. Niet verwonderlijk vermits de terroristen de euvele moed – of wanhoop – opbrachten de Russische luchtmachtbasis Hmeimim aan te vallen, waarop de Russische luchtmacht het te verwachten antwoord gaf. Verwacht wordt dat de verovering van Kabani de prelude van het Jisr Al-Shughour- offensief zal inluiden.

Afsluitend – muziek verzacht de zeden – indachtig: het Syrisch Nationaal Symfonie-orkest in de Sint Antoniuskerk, Damascus, met “Credo“. “Ik geloof”… n.a.v. de 800 jarige aanwezigheid der Franciscanenorde in het M.O.