Quo vadis, Syria?

We durven niet voorspellen hoe lang de onhoudbare situatie in de Syrische noordelijke provincie Idlib nog gaat duren. Te lang. Quasi heel het terroristenzooitje zit daar verzameld, geniet de steun van Turkije en – (on)rechtstreeks – van Israël en de VSA-alliantie. Zodra er daar iemand “gifgas” roept, staan alle westerse democratievendelzwaaiers te popelen om een rakettenaanval te lanceren tegen doelwitten in regeringsgebied. De nieuwste vondst, resp. beschuldiging, is fosfor. Laat dat nu net door de VSA & co. in Deir Ezzour, bij de bevrijding van de zgz. laatste I.S.-enclave gebruikt zijn. Voorlopig schijnt niemand in die val te trappen; de filmbeelden, die moeten bewijzen dat het Syrische leger het eigen volk in Idlib aanvalt en die dagelijks door de terroristen verspreid worden, zijn nl. deze van de fosforbommen in Deir Ezzor!

Onderstaande video dateert van 2013. Hij werd verwijderd van YT en recent weer geladen. De woordvoerder van het FSA, met name de Oeigoeren en al-Akrad (Koerdisch Front), dreigt ermee de Alawietische steden en dorpen in de westelijke kuststreek van Latakia – (Nvdr: Assad is Alawiet), mochten zij in de buurt komen van de berg der Koerden, … te zullen aanvallen met chemische bestanddelen. Vervolgens ziet u een test op levende konijnen. En als bewijs dat ze het menen tonen ze u de chemische grondstoffen. Wie zei ook alweer dat ze “Knutselen aan de keukentafel”???

Na een korte mislukte wapenstilstand van 48 uren, die Turkije te baat nam om hun vriendjes naar het zuiden van Idlib te laten oprukken en waarvan HTS profiteerde, gaat de strijd onverminderd voort.

Maandag bestormde het Syrische leger het stadje Al-Qasabiyah, niet lang daarna gevolgd door Hardinah, Hamirat en Qayroutiyah, hiermee oprukkend naar het noorden van Hawash. Momenteel is de artillerie heel actief op de heuveltop van Tal Sakher om de oostelijke flank van Kafr Naboudeh te beveiligen. Na de herovering van Tal Sakher trekt het leger naar Al Hobeit, een belangrijke stad in het Z-W van Idlib.
Intussen stuurt Turkije meer wapens naar de terroristen in een poging het Syrische offensief te doen stoppen.

Israël lanceerde 3 aanvallen in één week op Syrisch grondgebied, waarbij verschillende Syrische militairen het leven lieten. Eentje was nabij de bezette Golan Hoogte waar een Syrische luchtafweerinstallatie buiten bedrijf gesteld werd; een tweede, door Israël zelf bekend gemaakt (zie satellietafbeelding hieronder), raakte een drone-basis in een T4-basis nabij Homs. Dat er daar een drones-basis is, resp. was, zal niemand ontkennen: deze werd immers gebruikt in de strijd tegen I.S.. Volgens de bron, al Masdar – Libanon, werd Rusland op voorhand verwittigd en bleef de T4-basis ongeschonden.

De VSA coalitie vernietigde – voor de zoveelste keer – een olietransport met tankschepen op de Eufraat, die de Koerden verkocht hadden aan de Syrische regering: illegaal, immoreel en wraakzuchtig, stelt de commentator.

Er worden steeds meer wapendepots in de bevrijde gebieden gevonden. Made in USA & Israël.

Blijkbaar kunnen Syrische vluchtelingen in Turkije ongehinderd naar Aleppo reizen om Eid al-Fitr thuis te vieren:

Eid al-Fitr in Damascus:

en in Homs:

Patriarch Irinej van Servië bezoekt de christelijke stadjes Saidnaya en Maaloula:

Recente video van Chrétiens d’Orient, een boodschap die u bij onze poco media niet zult horen:

En afsluitend deze beelden uit het klooster van onze pater Daniël, Mar Yakub. U bent dankzij zijn wekelijkse nieuwsbrief intussen vertrouwd met het reilen en zeilen, met de problemen en met de heropstanding van het Syrische volk.