Quo vadis, Syria?

Kris-kras door en nieuws over Syrië.

Het weder is wisselvallig.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten
H. Kruiskerk, Damascus,

Damascus kleurde gisteren blauw wegens “internationale dag”. Als u het ons vraagt, zou zwart passender geweest zijn wegens de “internationale sancties”.

Afbeelding kan het volgende bevatten: nacht en buiten

Leedvermaak over de Turkse verkiezingsuitslag bij Syrische media:

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Met 3 dode en 3 gekwetste Turkse soldaten kan hij niet lachen. Erdogan beloofde na de verkiezingen met de Syrische problemen komaf te maken. (…)

SDF zou naar verluidt een militaire operatie plannen om Afrin te bevrijden van de Ottomanen en hun vrienden, die begin 2018 de Koerden verdreven. Volgens de Koerdische commandant, Ferhat Abdi Sahin, zouden zowel de YPG als de YPJ (vrouwelijke strijdkrachten) bereid staan.

Bovendien verklaarde de commandant van de SDF dat zij niet van plan zijn zich af te scheuren van Syrië, bovendien een verzoening en definitieve oplossing met de Syrische regering nastreven. (…)

Zwarte humor:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, tekst

Geen grap: Nu Israëls grondgebiedsuitbreiding officieel erkend en goedgekeurd is door de VSA, wil het land snel werk maken van nieuwe nederzettingen. Tegen 2048 zouden 250.000 nieuwe Golanbewoners er kunnen neerstrijken. Men rekent op 45.000 nieuwe jobs in zowel de toeristische als de transportsector. Vooraf moeten de mijnenvelden nog verwijderd worden. (…) Het is niet voor het eerst dat de joden de regio willen bevolken. Al in 1894 probeerde de joodse bankier Edmond de Rothschild de Golan Hoogte te koloniseren, maar dit streven werd gedwarsboomd door Arabische en Ottomaanse wetten, die verboden dat vreemdelingen zich in de regio neerlieten.

Ook geen grap: het Syrische leger moet zich volgens Israël terugtrekken uit het stuk Golan Hoogte dat nog steeds in Syrische handen is.

De 600 jaar oude Armeense kathedraal van Aleppo werd zaterdag na uitvoerige restauratiewerken feestelijk heringewijd:

Reusachtige witte truffels uit de Deir-Ezzor regio… wat er nu zo staatsgevaarlijk of opruiend, schokkend of politiek-incorrect aan truffels is weten we niet. Feit is dat de video met truffels zo groot als een voetbal blijkbaar op de verboden lijst van facebook staan… De ingesloten film werd ongeschikt geacht om in te sluiten. Evenmin is ons niet bekend wat er schort aan de twee andere video’s die uw gevoelige ogen niet mogen gezien hebben.

De vrije-handelszone aan de Syrisch-Jordaanse grensovergangen van Nasib en Jaber wordt binnenkort heropend:

Wie meent te weten waar het ISIS-opperhoofd, de illustere meneer al-Baghdadi, momenteel gastvrijheid geniet mag dit melden bij de zgn. Internationale Alliantie o.l.v. de VSA. U wordt beloond met 25 miljoen dollar. Si non è vero è ben trovato…

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

500 Vrachtwagens met wapens en toebehoren op weg naar SDF, gebied ten oosten van de Eufraat waar de Koerden dringend gevangenissen gaan bouwen om de niet ontsnapte ISIS-terroristen onder te brengen:

Tientallen ISIS-terroristen zouden naar Libanon gevlucht zijn en zitten daar ergens geïnfiltreerd in Palestijnse vluchtelingenkampen. Ze zouden grote sommen betaald hebben aan wat men de “maffia” noemt. De informatie werd doorgesluisd via het al-Hol kamp in NO-Syrië, dichtbij de Iraakse grens, waar de Koerden de lakens uitdelen. Duizenden vrouwen en kinderen van ISIS-terroristen vertrokken voor hun mannen, die toen al-Baghouz nog niet wilden opgeven. (…)

Het Syrische Leger bewaakt de Eufraat met argusogen. En elimineert een ISIS-bende. (…)

SDF is er blijkbaar ook niet gerust in. Ze vermoeden dat er nog steeds ISIS-terroristen zich verschuild houden in grotten en tunnels in de omgeving:

ISIS is volgens Trump van de kaart geveegd. Hij vergat de kaart van het Syrisch regeringsgebied te lezen. Daar bevinden zich wel nog enclaves verstopt in de buurt van Pälmyra en in de grotten, in de vulkanische woestijn van al-Suweida. Als de VSA & bondgenoten zich nuttig willen maken kunnen ze misschien daar een handje toesteken?

Intussen blijven de “gematigde rebellen” de burgerbevolking over de oostelijke, westelijke en zuidelijke grenzen van Idlibistan terroriseren. (…)  (…) Het Syrische leger en de Russische luchtmacht beantwoordden het geschut.

Een misviering voor de slachtoffers van de aanvallen vanuit Idlibistan:

HTS wil geen vluchtelingenkampen in Idlibistan… tenzij ervoor betaald wordt. Humanitaire hulp is pas toegestaan als er taks of huur voor een tent voor betaald wordt:

Groene vindingrijkheid: