Quo vadis, Syria?

Opnieuw een mengelmoes van nieuws uit Syrië:

Gisteren was het er Moederdag. En blijkbaar worden er ook wensen geuit aan “Moeder Syrië” – men vergelijke: wij hebben het over een “vaderland”.

Afbeelding kan het volgende bevatten: bloem en tekst

Vluchtelingen blijven terugkeren uit de buurlanden. Meer dan 170.000 zouden sinds december 2017 volgens de Libanese nationale veiligheid terug naar huis gekeerd zijn. (…)

Abbas Ibrahim, hoofd van de Libanese nationale veiligheid, moedigt een vrijwillige en veilige terugkeer aan… zonder er de voorwaarde aan te koppelen dat er eerst “een politieke oplossing” moet gerealiseerd worden. (…)

De volgende vergadering over Syrië met Rusland, Iran en Turkije zou rond 20 april in Astana plaats vinden.

Volgende maand zal er in Moskou een conferentie rond internationale veiligheid georganiseerd worden (MCIS) waarbij de situatie in het M.O. – en speciaal in Syrië – zal centraal staan. (…)

De Tsjechische premier Andrej Babis wil een ontmoeting organiseren in zijn land tussen Trump en Poetin: “Het is van belang voor Europa. De situatie in Syrië moet opgelost worden, de oorlog stopgezet en de heropbouw opgestart zodat de mensen naar huis kunnen keren.” (…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: wolk, lucht en buiten
Al-Ghab vlakte op het platteland van Hama en de kustbergen in het westen

Shopping festival in Aleppo:

Een regeringsdelegatie op werkbezoek in de Homs regio met aandacht voor oud en nieuw: beschikbare woningen en toeristische attracties.

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, berg, buiten en natuur
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten

Ook in Daraa steekt de plaatselijke bevolking samen met het Min. voor Toerisme de handen uit de mouwen om hun historisch erfgoed in eer te herstellen:

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen en buiten

Als een grijsgedraaide plaat moeten wij telkens opnieuw berichten over aanvallen door de terroristen in Idlibistan op de burgerbevolking in regeringsgebied. Hama, Aleppo, Latakia… (…)

Opnieuw raketaanval vanuit Z- Idlibistan op de burgerbevolking in Hama, al-Rasif. Het Syrische leger bombardeerden vervolgens de raketlanceerders:

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Maandag had een militaire bespreking plaats tussen Iran, Irak en Syrië. Opnieuw werd benadrukt dat alle vreemde onuitgenodigde strijdkrachten en terroristen moeten verdwijnen. Een Syrisch-Iraakse grensovergang wordt eerstdaags geopend:

Rusland heeft gevechtsvliegtuigen laten overkomen. Eens moet de strijd tegen HTS en co ten gronde gevoerd worden. Vanuit Idlib voeren zij elke dag aanvallen uit op regeringsgebied. En om de boel naar hun hand te zetten wordt volgens herhaaldelijke berichten een nieuwe gifgasscenario op poten gezet, waarin de WH de hoofdrol zullen spelen.

De ene bus is de andere niet. Een kind in regeringsgebied is niet even veel waard als een kind dat het voorrecht heeft te mogen opgroeien bij moslim terroristen. Een scherpschutter doodde een 5-jarig kind en verwondde een vrouw bij een doelgerichte aanval op een (school)bus in het Zahrraa district van Aleppo.

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en zittende mensen

Maar dit was dan wel wereldnieuws: een Syrische vluchteling uit Tienen heeft een voetbalploeg opgericht voor vluchtelingen. Een groot aantal gegadigden boden zich aan; ze moeten eerst echter kunnen aantonen dat ze geschikt zijn:

Op een boerderij op het platteland rond Homs vonden dienstverleners samen met burgers een opslagplaats in Talbisseh met wapens en munitie, zoals 300 mortieren en lanceerders en 25 kg hoog-explosief C4.

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

Baghouz: buiten enkele tientallen koppigaards na zou heel Baghouz zich overgegeven hebben.Blijft de quasi gijzeling van de vluchtelingen in het al-Rukban kamp. De VSA spelen hierin een dubbele rol: enerzijds proberen te verdoezelen dat de situatie op Syrisch grondgebied fel verbeterd is, de terugkeer van vluchtelingen verhinderen en anderzijds – een logisch gevolg – proberen te vermijden dat aan het licht komt dat een groot aantal “rebellen” daar onder de hoge bescherming van de VSA verblijven.

Inmiddels proberen Rusland en Syrië Jordanië te overtuigen om samen de evacuatie van het kamp te bewerkstelligen. Jordanië zit tussen twee vuren: enerzijds wil het niet liever dat het kamp geruimd is – het is een vrijhaven voor terroristen, die ook in Jordanië al “actief” geweest zijn – het zou ook een aanmoedigend signaal zijn voor de vluchtelingen in Jordanië om terug te keren naar huis, anderzijds willen (kunnen?) ze de VSA niet te bruut tegen het hoofd stoten. (…)

Daily Star, Libanon

Trump maakte duidelijk dat Syrië er zelfs niet moet aan denken dat Israël ooit de Golan Hoogte zal teruggeven. Hij vindt dat het tijd wordt dat de internationale gemeenschap de VSA inziet dat het onverdeeld, tot het einde der tijden, Israëlisch eigendom is. De VSA gaan een wetsvoorstel voorbereiden en ter stemming leggen… M.a.w. de VSA bepalen hoe ver de territoriale rechten van een ander land gaan. (Quod Hawaï?) In elk geval wil hij 200 van de 400 resterende VSA militairen dichtbij de Israëlische grens stationeren. De Arabische Liga heeft al geprotesteerd. De spottekenaar van de Daily Star, Libanon, wijdde er bovenstaande veelzeggende tekening aan. De EU heeft de uitbreiding van Israëls territorium (nog) niet erkend. Je kan je de vraag stellen: waar houden Israëls grenzen (ooit) op? (…)

Afbeeldingsresultaat voor golan heights syrian territory

Nethanyahu benadrukte nog maar eens dat Israël “geen beperkingen voor acties” in Syrië heeft als het daarmee Iran kan raken, een “vrijheid” waarvan het herhaaldelijk ongegeneerd gebruik maakt. (…)

De Russische marine houdt oefeningen voor de kust van Syrië “tegen een imaginaire vijand”. (…)