Quo vadis, Syria?

Onze redactie probeert regelmatig een stand van zaken te geven over de militaire en politieke toestand in Syrië. In tegenstelling tot de poco media copiëren wij niet de algemeen gangbare retoriek, die in de meeste gevallen gepubliceerd wordt door het éénmansobservatorium van terroristische rechten in Londen, maar proberen wij plaatselijke bronnen aan te boren. Proberen. Een overzicht van de situatie is niet evident en neemt verschillende uren in beslag. Enerzijds omwille van de vertaling naar het Nederlands, anderzijds omdat wij een nieuwtje niet klakkeloos als waarheid willen verkondigen. Het nagaan van bepaalde feiten, het zoeken naar bevestiging of ontkenning is niet voor de hand liggend. Gelukkig hebben we intussen een behoorlijk aantal contacten ter plaatse. Hier gaan we weer:

Ca. 400 Syrische Koerden (YPG) in 30 voertuigen zouden zich sinds 1 januari uit de Manbij regio teruggetrokken hebben om plaats te maken voor het Syrische leger. (…)

Volgens de Wall Street Journal, die zich baseert op anonieme bronnen, zouden de VSA proberen Australië, Frankrijk en G.B. warm te maken om de 32 km lange, door Erdogan geambieerde bufferzone in het noorden van Syrië, te bezetten. Omwille van dezelfde redenen als Erdogan: een blijvende bezetting van een deel van Syrië, een blijvende vinger in de pap en het vermijden dat de Koerden tot een akkoord komen met de regering. (…)  

De Verenigde Arabische Emiraten zouden volgens Aleppo Today TV geweigerd hebben eraan deel te nemen.

We hebben al bericht dat er 400 à 600 VSA militairen naar Syrië zouden gestuurd worden om de verhuis van VSA bases te regelen. Het éénmansobservatorium wist te melden dat een groot konvooi met vrachtwagens vanuit Irak Noord-Syrië binnengereden was. (…)

Trump blijft erbij: de oorlogen in Syrië en Afghanistan hebben te veel geld gekost. Zijn militairen moeten daar weg.

Donald J. Trump

Donald J. Trump‏Geverifieerd account @realDonaldTrump

….after 18 long years. Syria was loaded with ISIS until I came along. We will soon have destroyed 100% of the Caliphate, but will be watching them closely. It is now time to start coming home and, after many years, spending our money wisely. Certain people must get smart! 05:35 – 1 feb. 2019

Donald J. Trump

Donald J. Trump‏Geverifieerd account @realDonaldTrump

I inherited a total mess in Syria and Afghanistan, the “Endless Wars” of unlimited spending and death. During my campaign I said, very strongly, that these wars must finally end. We spend $50 Billion a year in Afghanistan and have hit them so hard that we are now talking peace…

Ca. 3500 Syrische deserteurs uit de Daraa regio kregen amnestie. (…)

HTS (al Nusra) heeft alle wegen in het noorden onder controle en verhindert het verkeer tenzij er voor de doorgang betaald wordt. NGO’s hebben hun werk daar stopgezet. De bevolking wordt wanhopig. Wie Duits begrijpt kan via het facebookprofiel van Majd Abboud vernemen hoe Al Nusra elke concurrentie in Idlib uitschakelt.

De situatie in het vluchtelingenkamp van Al-Hol (Qamishli, Noord-Syrië) is schrijnend: kinderen sterven van de kou.

Al Nusra geeft iedereen die erom vraagt een wapentoelating… maar dan moeten ze ook hun rangen vervoegen en vechten tegen het Syrische leger. In Maarat al Numan zouden de Witte Helmen aangekomen zijn nadat al Nusra de stad veroverd had op de door Turkije gesteunde rebellen. Rusland waarschuwt opnieuw voor een georkestreerde gifgasaanval. (…) Al Nusra blijft de grensgebieden van Idlibistan aanvallen, zelfs tot in de omgeving van Aleppo. (…)

Dat ze niet met een katapult schieten, mag blijken uit de trots toen ze deze eigen video geplaatst hebben op het net:

Droge commentaarstem op de achtergrond: “De situatie in de de-escalatiezone escaleert…”

Familieleden en sympathisanten van ISIS zijn de wanhoop nabij:

Nog steeds vindt de overheid overal in de heroverde gebieden grote wapenopslagplaatsen en medicijnen, afkomstig uit Israël en westerse landen. (…)