Quo vadis, Syria?

De bronafbeelding bekijken

Ook nu weer een overzicht met optimistische nieuwsfeiten in en over Syrië, die bij ons niet doordringen tot de redactiekamers van de media.

Deze mededeling van volksvertegenwoordiger Fares Shebabi uit Aleppo dragen wij speciaal op aan de regering van voorlopige twaalfden, lopende zaken van het land b:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

Het Hananiya kerkje, in één van de steegjes dichtbij Bab Sharqi in Oud-Damascus is één van de oudste kerken ter wereld. De kerk is nu speciaal versierd voor de Kerstdagen. Men kan het ondergronds kerkje betreden via een stenen trapje; bij de ingang de H. Hananiya die St. Paulus doopt. De kerk is ca. 2000 jaar oud en werd gebouwd op de plaats van een voormalige kapel van “heidenen”. (…)

Houtinlegwerkjes: mozaïeken, schaak- en damborden, juwelendoosjes, stoelen, versiering van meubels, houten wanden…  De handvaardigheid zit hem, Anwar Shaaban, in het bloed; grootvader, vader, broer… allen maakten/maken zij deze fijne artistieke traditionele werkjes uit verschillende houtsoorten en schelpen.  Per stuk, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad, heeft hij 3 tot 5 dagen nodig.  Een gegeerd souvenir. Je vindt ze terug in heel wat ambassades over heel de wereld.  (…)

Maak kennis met het eilandje Arwad, voor de kust van Tartous.  U herkent rev. Andrew Ashdown (… we menen ons te herinneren dat hij pater Daniel in Mar Yakub bezocht heeft):


Het Italiaanse R.K. ziekenhuis in Damascus geeft gratis medische hulp aan iedereen die er aanklopt, ongeacht afkomst of geloof.


Een ietwat ander kerstverhaal: In Ma’aloula, het christelijk stadje, peinst de kerstezel over zijn betekenis en rol in de mensheid.  Hij houdt van de mensen, ook al waarderen ze hem niet zoals het hoort.  Nochtans had hij als eerste de opdracht het kerstkind te verwarmen hier op aarde en dient hij de mensheid zonder zich op te dringen.  Sinds enkele jaren is hij de beste vriend van de Chrétiens d’Orient.  Hij houdt van zijn land en begrijpt niet waarom er zoveel kwaadaardige mensen naar Syrië gekomen zijn, die zoveel kapot gemaakt hebben.   Maar hij is er zeker van: het kerstkindje houdt van hem.


Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst
Pres. Assad tekent een wet waarbij gewonde militairen een lokaal geassembleerde auto kunnen kopen vrij van taxes en bijkomende heffingen, via een renteloze lening.
Geen automatische alt-tekst beschikbaar.
In Genevè zijn afgevaardigden uit Turkije, Iran en Rusland aangekomen ter voorbereiding van de commissie die de nieuwe Syrische grondwet moet schrijven.

Syrische vluchtelingen in Jordanië verkopen eigen producten tijdens een zgn. winterbazaar:

Kerstgekte alom: in Damascus, in Latakia, in quasi alle steden en dorpen en… een natte landing van de Kerstman

Een soldaat-muzikant:

Getuigenis van een taxichauffeur uit Aleppo

De Grote Moskee van Aleppo.  Gebouwd in de 8ste eeuw, werelderfgoed… verrijst uit zijn as


4 gedachten over “Quo vadis, Syria?

  1. Op RT gelezen dat Trump zijn troepen zou terugtrekken aangezien IS verslagen is in Syrie . Het amerikaans leger denkt er anders over. Hopelijk goed nieuws !

    • We hebben het ook gelezen en zullen er een artikel aan wijden. Hopelijk… inderdaad… maar wij vrezen dat er een adder onder het gras zit.

Reacties zijn gesloten.