Poetin denkt aan de toekomst

Sinds Russische nieuwskanalen door de “ware herauten van vrije meningsuiting” uitgeschakeld werden, nemen anderen de taak over. O.a. in China én Indië. Onderstaand videobericht wordt u aangeboden door Republic World, het belangrijkste Indisch Engelstalig nieuwskanaal. Hoezo de naam “Republic World”? Omdat zij naar eigen zeggen de stilte en de poco nieuwsberichten willen doorbreken, maar vooral omdat wij voor hen “de republiek” zijn en zij voor ons “de stem”. Een lovenswaardige gedachtengang en streven.

Terwijl men hier krampachtig plannen smeedt om ons helemaal naar de verdoemenis te helpen, de prijzen van quasi alles – bouw, voeding, brandstof… – de pan uitswingen of zaken gewoon niet meer te krijgen zijn, terwijl men hier zo overtuigd is van het eigen groot gelijk, dat er niet meer verder gekeken wordt dan hun oogkleppen toelaten, timmert de Russische regering – zonder klaagzangen – verder aan de ingeslagen weg.

Poetin zat gisteren een vergadering voor met afgevaardigden uit de olie- en gassector. Hij beschuldigde het westen de markt te destabiliseren.

“Europese landen zijn er heel de tijd over aan het palaberen over het weigeren van Russische bevoorrading, waardoor de markt nog verder gedestabiliseerd wordt en ze zelf zorgen voor een inflatie van de priijzen. En vooral, voor hun eigen burgers.”

Dit een dag later nadat hij gewaarschuwd had dat hij de bevoorrading van olie van Europese landen zou kunnen doen omleiden naar “hen die het nodig hebben”.

“We moeten de export verspreiden. We zouden er in de nabije toekomst moeten rekening mee houden dat de bevoorrading van het westen zal afnemen. Het is belangrijk de trend van de laatste jaren te volgen, onze export naar groeiende markten in het zuiden en het zuid-oosten te herdirigeren. In de nabije toekomst moeten we onze basis infrastructuurplaatsen herdenken en met de bouw van deze infrastructuur beginnen. Ten derde moeten we raffinaderij-capaciteit van olie ontwikkelen. We hebben al vooruitgang op dat gebied geboekt, we hebben grote projecten uitgevoerd en grote bedrijven erbij betrokken. En nu moeten we deze in de investeringsfase ondersteunen, zodat we deze ook kunnen inzetten. Dit moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren en we moeten extra aandacht geven aan een verplichte vervanging van het materiaal om olie en gas te pompen. Het is belangrijk voor beiden: voor de huidige bronnen en deze die we nog zoeken. Daarbij inbegrepen de Arctische regio, o.a. het plan over het gebruik van infrarode vervanging bij de ontwikkeling van deze industrietak. Ik stel voor dat we deze plannen onderzoeken, zien hoe efficiënt ze zijn, welke problemen opduiken. Laten we daar allemaal over praten en onze werkzaamheden overeenkomstig aanpassen…”