Overal hetzelfde verhaal

Ze vertellen allemaal hetzelfde. De media gelijkgeschakeld.

Als er een bedreiging is, telt “links” of “rechts” niet meer. De gelijkschakeling voltrekt zich bijna ogenblikkelijk zoals een bijenzwerm die bij één signaal van chaotische modus naar alarm I-modus schakelt. We hebben het gemerkt met Covid van 2020 tot 2022. Het afgelopen jaar merken we het het met de oorlogsdreiging (Rusland en nu ook China).  Het is vrijwel hetzelfde verhaal dat ze brengen maar ook het verhaal dat ze verzwijgen, doet er toe.

Seymour Hersh doodgezwegen

Dit is een verhaal dat de media u niet brengen. Seymour Hersh (1937-) is een legendarische onderzoeksjournalist bekend van het My Lai bloedbad (1968) en de Abu Graib gevangenis (2003). Nu heeft hij een artikel uit waarin hij beschrijft hoe een Amerikaanse team de Duitse gasaanvoerlijn Nord Stream I en II heeft vernietigd door gebruik te maken van duikers van de Navy en de Noorse marine. Hersh geeft ook de chronologie ervan weer. Het was een kerngroep van vier die dat bevolen heeft maanden voor de Russen in Oekraïne binnenvielen: Biden, Nuland, Sullivan en Blinken. Geen enkel Amerikaans tijdschrift wilde het artikel uitgeven. Hij heeft het dan zelf gepubliceerd op zijn “substack”.

Dit is de link: How America Took Out The Nord Stream Pipeline (substack.com)

Brengen onze media dit verhaal? Nee. De enige in Vlaanderen die het even vermeld heeft is “dewereldmorgen.be” waar een senior journalist Lode Van Oost het oppikt. Dat leert Google je.

Wat vertellen ze na één jaar over de oorlog? De Russische inval in Oekraïne is ongeveer een jaar oud en ik grasduinde het vorige weekend eens in de tijdschriften in de supermarkt.

Het “Pallieterke” van deze week vraagt zich af welke snode plannen Poetin smeedt om de zaak na één jaar naar zijn hand te zetten. Rusland is volgens hen een groot uitgevallen Noord-Korea en Poetin een tweede Kim Jong Un. Gelukkig voegt de commentator op de eerste pagina eraan toe dat het land eigenlijk maar een “Nigeria in de sneeuw” is, een parafrase van Obama’s “een benzinepomp in de toendra”.  Dus moeten we toch niet zo bevreesd zijn.

De communisten vertellen… hetzelfde. De communistische PVDA heeft geen papieren krant meer maar wel een fraai ogende website “solidair.be”. Als u daar zoekt, komt u bij een artikel van een jaar geleden waarin ze verzekeren altijd al een afkeer van Poetin gehad te hebben en zijn kleffe oligarchen en hun imperialisme. Met “oligarchie” als analyse geraak je echter niet ver. Het is een open deur instampen. Aristoteles zei 2500 jaar geleden al dat democratie nu eenmaal de neiging heeft om in oligarchie te verkeren.

“Solidair” vermeldt echter een burgerinitiatief uit Brussel “INTAL”,  die gaan betogen en ijveren voor onderhandelingen, er gaat te veel geld naar bewapening en we zitten met een klimaatcrisis. Dat laatste is een open deur, oorlog en oorlogsindustrie zijn de grootste producenten van CO2, uraniumvervuiling enz. Bij de keuze van onderhandeling vraag je je af wie met wie zal onderhandelen. Is Oekraïne gemachtigd om namens zichzelf te onderhandelen? Moeten Rusland en de VS gewoon boven de hoofden van de NAVO afspraken maken? De VS controleren de NAVO sowieso en dus ook de EU, die het economische en pr-venster van de NAVO geworden is.

Het progressieve tijdschrift “mo.be” is de opvolger van het katholieke missietijdschrift “Wereldwijd”. Die benadrukken in hun web-artikels het internationale recht. Rusland moet worden veroordeeld voor de nu al door een Oekraïense NGO getelde 66000 oorlogsmisdaden (dat is ruim één per drie Oekraïense doden bij lage schatting van het dodenaantal!). Zie: As war crimes mount, Ukraine faces hard choices about prosecutions – The Washington Post

Het tijdschrift MO maakt zich sterk dat er een internationale rechtbank komt zoals destijds het Joegoslavië-tribunaal maar spreken nergens over de misdaden van de Oekraïense kant en de misdaden begaan tussen 2014 (de Maidan-staatsgreep) en 2022. Het Joegoslavië-tribunaal deed nog een inspanning om ook de misdaden van het Kroatische kamp te bekijken.

De trotskisten vertellen… hetzelfde. Aan de linkse kant is er nog “marxisme.be”, dat bij nader toezien een trotskistische site is. Daar vindt u enkele artikels over Oekraïne/ Rusland maar meer actuele artikels over China. Hun laatste artikel over China is een striemend rekwisitoor, ze hebben het daar allemaal verkeerd gedaan met eerst korte maar strenge lockdowns en dan eind 2022 de totale vrijlating. Dat laatste heeft volgens “marxisme.be” geleid tot miljoenen doden in China en uiterst gevaarlijke uitbraken elders in de wereld. Bovendien zijn de Chinezen zo stom geweest de superieure genetische vaccins uit het Westen (de MRNA van Moderna en Pfizer) af te wijzen en hun klassieke vaccins te gebruiken.

Het is duidelijk: als het de dreiging van Rusland en China betreft, dan zijn linkse en rechtse media verwisselbaar. Pallieterke” zal natuurlijk niet spreken over “oligarchen”, ze geven de voorkeur aan een volkse taal. Bij Covid was de gelijkschakeling van de media ook al duidelijk.

De derde wereldoorlog is begonnen”. De media als ideologie. Het “journalisme”.

Emmanuel Todd 1951-) is een Franse historicus en bevolkingsdeskundige die in Japan meer bekend is dan in eigen land. Hij geeft in Japan een boek uit “De derde wereldoorlog is begonnen”. De laatste maand is hij eindelijk daarover in Frankrijk geïnterviewd. We moeten in een later artikel zeker op Todd terugkomen.

In verband met de media heeft hij een heel spitse stelling. Hij vindt dat de media de ideologische rol overgenomen hebben nu ideologisch links en rechts bijna verdwenen is. Sociaal links en ethisch rechts is goeddeels verdrongen door LGTB-links en neoconservatief rechts. Die twee kunnen perfect samen gaan: bv. Rusland wordt afgewezen omdat het niet LGTB-vriendelijk is en omdat het de “op regels gebaseerde orde” in de wereld in de weg staat.

Todd noemt die ideologie “journalisme”.  De meeste ideologieën gaan uit op -isme (bv. socialisme). Journalisme als ideologie is het aanvoelen van de politieke correctheid, het hanteren en uitdragen ervan. De mediamensen hebben dat niet uit zichzelf maar ze voelen de geringste wijzigingen aan en vertolken die. Je kunt het vergelijken met het collectieve brein van een bijenzwerm, die uiterst snel reageert op een prikkel.

Natuurlijk zijn de meeste mediamensen ideologisch links maar dat is bijkomstig. Als vertolker en behoeder voelen ze zich machtig, dat is een compensatie voor de financiële achteruitgang van hun beroep in het digitale tijdperk. Politici zijn voor hen aan te schieten wild. Politici hebben veel macht verloren met al de bevoegdheidsoverdrachten naar onverkozen niveaus en proberen aandacht te krijgen met (schijn)gevechten om hun eigen voortbestaan en dat van hun riante omkadering en partijvergoeding te rechtvaardigen.

Politici volgen en toetsen op hun politieke correctheid is het geliefde tijdverdrijf geworden. Leveren ze voldoende wapens en zijn ze voldoende krachtdadig in hun sancties? Streng genoeg in het opvolgen van de Covid-regels? Treden ze doortastend op tegen de Iraanse, Chinese en Russische trollen en de anti-vaxxers? Dat is de ideologie van het journalisme in een notendop.

Die gelijkschakeling van de media hebben we ook gemerkt bij het Syrië-verhaal de laatste twaalf jaar. Syrië is nochtans geen “existentiële bedreiging” voor het Westen zoals de oorlog in Oekraïne. Dat is al dikwijls aan bod gekomen op deze website. Zie: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Golfbrekers wees trouwens als eerste naar de aanslagplegers van Nord Stream 1 & 2:

Meer over Emmanuel Todd en de “derde wereldoorlog in een volgend artikel.

Tenax

Eén gedachte over “Overal hetzelfde verhaal

  1. De reacties van de bende van de derde wereldvisie is er één die gericht is tegen de natuurlijke orde. Een gezin naar oude traditie, een goede ingesteldheid tegenover de medemens, tegen oorlog die nog geen enkele oplossing heeft gebracht en de drang om het eigen gelijk tegen wil en dank te promoten, de klimaathysterie opdrijven en verantwoordelijkheid afwijzen. We zouden ze beter in hun eigen sop laten verdrinken of zoals in bepaalde landen hun laten vastgeplakt laten en dan werkelijk weten dat ze gewetenloze manipulanten zijn.

Reacties zijn gesloten.