Over lichtgewichten met een zware impact

fly2Gewogen en te licht gevonden

We herinneren het ons alsof het gisteren was. De aanstelling (niet verwarren met verkiezing) van Van Rompuy. Dat zou eens wat anders gaan worden. Had hij het in eigen land niet kunnen waarmaken, hij zou eens de unie op poten zetten. Maar wat blijkt? Hij doet geen haar beter dan die andere belgische afdankertjes als Verhofstadt, De Gucht en tutti quanti.

We mogen bijna zeggen: nog slechter, als dat al zou kunnen. Sinds zijn aanstelling is het van kwaad naar erger gegaan. Eerlijkheidshalve moet daarbij worden vermeld dat hij aan Barroso ook niet veel steun had. Die was ook in eigen land van de mesthoop weggevlucht. Vandaag vernemen we dat ook Barroso en Catherine Asthon, nog zo’n nul, er het bijltje bij neerleggen.

Bijna zei ik: mooi zo! Ware het niet dat ze als ratten vluchten van een zinkend schip. We zullen het geweten hebben. Van ordelijke opdeling zal alvast geen sprake zijn, the day after.

Het zou nog wel eens kunnen dat wanneer dat gedrocht door zijn poten zakt, Cyprus er als enige ongeschonden uitkomt. Hoe leg je dat uit? Wel we zien het zo stilaan gebeuren. De Russen moeien zich al in het debat. Voor hen is Cyprus een paradijs. Ze stellen de Cyprioten voor om de zwaar noodlijdende bank op te kopen.

Gazprom

Volgens Cypriotische kranten zou het Russische energieconcern Gazprom bereid zijn één van de zwaar noodlijdende banken aan te kopen. “Tot gisterenavond had ik geen dergelijke informatie”, verklaarde regeringswoordvoerder Christos Stylianides. Tot daar de Russen.

Maar het is een teken aan de wand wanneer deze 3 kopstukken een leegte nalaten bij hun vertrek van minimum 6 maand. ‘Toevallig’ valt hun ontslagaankondiging samen met deze rampzalige bankroof in Cyprus. Moeten we eruit besluiten dat de unie op instorten staat? Zijn afscheid, hetwelke hij bijna 2 jaar van tevoren aankondigt komt in elk geval op een zeer kritiek moment. Waarschijnlijk weet dat luguber trio al veel meer dan wat ze laten uitschijnen. Wordt het aftellen naar de einddatum? Of staan de Verhofstadts al te trippelen van ongeduld om zo’n postje over te nemen?  Hoe dan ook de EU is bezig haar zwanenzang te zingen. Het volk heeft genoeg van beloften die eindigen in banenverlies, minder sociale zekerheid…

Willen we niet allemaal ten onder gaan is het moment daar om ermee te stoppen. Met alles wat naar de EU ruikt, bedoel ik dan.

De vlieg