Over het luchtkasteelgehalte van LEF

“De nieuwe waan is dat het onheil in deze wereld aan de religies te wijten is, die trouwens allemaal op hetzelfde zouden neerkomen: zij leiden tot fanatisme en oorlog. Wanneer er dus in West-Europa een probleem is met het islamisme, stelt men voor om de plaats van het christendom in het onderwijs te herbekijken.”

‘De geseculariseerde godsdienstlessen in het katholiek onderwijs zijn hier in handen van leken, niet van bedienaars. Ze zijn dus gedeklerikaliseerd.’

Het LEF is er weer. In DS van 19 januari bracht de moraalfilosoof Patrick Loobuyck het nog eens ter sprake: de invoering van een vak ‘Levensbeschouwing, ethiek en filosofie’ – woorden waarmee een soort ‘burgerzin’ bedoeld wordt. Het wordt twaalf jaar lang verplicht gegeven. De uren ervoor worden gehaald bij het vak godsdienst, dat dan afgeschaft zou worden, zelfs in het katholieke net. Loobuycks voorstel is al jaren bekend; nu herhaalt hij het ‘in de nasleep van de aanslagen in Parijs’. Er moet dus een verband zijn, dat hijzelf echter niet expliciteert. Volgens mij verbindt hij daarmee een nieuwe waan met een oude frustratie.  Lees verder…

Geen LEF in Vl. regeerakkoord 2014

5 gedachten over “Over het luchtkasteelgehalte van LEF

 1. Toen ik “lees verder” aanklikte kreeg ik een aanval van nostalie maar dan in de negatieve zin .In mijn prille jeugdjaren kwam ik terecht in een pensionaat te Berlaar waar het soort nonnen zoals op de foto de “macht” hadden . Het ontbrak dat pensionaat nog een opschrift aan de poort ” Guter Zuhoren Mach Frei ” in de morgen bidden , op de middag bidden en in de avond bidden . Kletsen kregen we met de regelmaat , niet altijd van de nonnen maar ook van klasgenoten die werden aangeduid ( als blockfuhrer) door de nonnen om de tucht in de “opgestelde” rangen te bewaren .Ik heb toen ik wat rijper was gezworen mijn kinderen ( heb er twee) nooit ofte nimmer naar een katholieke school te sturen of godsdienst te laten volgen . Bidden en God eren en bedanken voor wat feitelijk . Godsdienst is een macht en onderdrukkingsmiddel waabij terreur een belangrijk hulpmiddel is ……De Hel , het vagevuur , die arme middeleeuwse drommels geloofden dat . Voor de Moslims bestaat de hel al op aarde , als ge niet naar hun pijpen danst ! Wat mij betreft..””.met al de Chinezen maar niet met den deze “”””

  • Misschien eens beginnen met de tekst begrijpend te lezen , dan zie je jezelf misschien in de spiegel staan.
   Eigenlijk heb ik met mensen als jij te doen , getraumatiseerd door het leven kruipen moet geen lachertje zijn .
   In elk geval veel sterkte toegewenst .

   • Ik heb geen tekst gelezen ! Ik reageerde enkel op de foto waar die non te zien was . Dat soort geestelijken heeft mij in mijn jongelingen – Jaren ,. inderdaad getraumatiseerd maar ik ben er sterker uitgekomen . Ik kruip niet door het leven , integendeel , dat komt omdat ik heel die troep geloofsovertuigingen naar richting exit heb geschoven of alles wat mijn vrijheid van denken of handelen beperkt . Als iedereen dat zou doen , pas dan , kunnen wij geloven in een veel betere samenleving . Er lopen enorm veel mensen rond die uw vorm van medelijden kunnen gebruiken

 2. Al 10 tallen jaren schrijf ik:
  “religie is opium voor et domme volk”.
  Mensen laat ze zeveren maar eis dat er gestopt wordt met die zeveraars te betalen met belastinggeld, dat ze gaan werken voor een inkomen i.p.v. mensen te belazeren en te besodemieteren.

  • De uitdrukking van Marx is wel :’ religie is de opium VAN het volk’. Maakt een wereld van verschil

Reacties zijn gesloten.