Omgekeerd evenredige rechten

Op het justitiegebouw in New York prijkt tot aller vreugde een nieuwe godin. Ze werd “Now” gedoopt: “Nu”. Het is inderdaad nu dat men bijna met scheve ogen bekeken wordt als men meer dan twee kinderen op de wereld zet. We lopen vooruit. Hier is het achterliggend verhaal:

Het nieuwe beeld op het gerechtsgebouw in Manhattan, N.Y. City, breekt met de traditie van beelden uit de Amerikaanse geschiedenis. Men ging ten rade bij een feministische van oorsprong Pakistaanse kunstenares, Shahzia Sikander, die een beeld maakte die “de sociale zeden van de 21ste eeuw beter weergeven”. Zij verklaarde met haar beeld een dringende en broodnodige culturele afrekening te presenteren, schopt het oude New York en de traditionele machtsvoorstellingen – zijnde burgerlijke structuren en blanke, grijze wettenvormers – tegen de schenen. Kortom, volgens mevrouw Sikander: “een dringende vorm van weerstand”.

Het beeld toont een satanistisch-geïnspireerde vrouwenfiguur met tot ramshorens gedraaide vlechten en acht tentakels in plaats van armen. “Now” werd opgedragen aan de linkse opperrechteres, Ruth Bader Ginsburg, zaliger, die vanachter een regenboogwolk neerkeek en zag dat het goed was:

“Het beeld werd “Now” (Nu) genoemd omdat het “nu” nodig is, in een tijdperk waarbij de reproductieve rechten der vrouwen onder vuur liggen, nadat het Opperste Gerechtshof der VSA in juni het in de grondwet opgenomen recht op abortus ophief.”

Reproductieve rechten… Met andere woorden: voortplantingsrechten. Abortus… Met andere woorden: zwangerschapsonderbreking. Is dit dan geen contradictio in terminis? Hoe kunnen vrouwen zich voortplanten als de vrucht gedood wordt?

En wat betreft de locatie van het beeld en de achterliggende doelstellingen: in hoever mag men nog hopen dat vooringenomenheid geen rol speelt en dat er een eerlijk vonnis geveld wordt?

New York Times

Dit filmpje hebben we na lang zoeken uiteindelijk gevonden:

Trouwens, op het grondgebied van New York City staan er nog een reeks beelden die allemaal iets met de linkse denkwereld en dito rechtspraak te maken hebben.