Nederlandse politie recruteert

Home PolitieZiet u het al gebeuren?  Twee agenten op patrouille met aan de lijn… een Duitse herder?  Toch niet.  Met een rat.  Teveel Duvel gedronken, denkt u.  

En toch is het waar.  We hebben het misschien iets te prozaïsch voorgesteld maar in essentie klopt het verhaal wel, want binnenkort gaat de Nederlandse politie naast politiehonden en -paarden ook politieratten inzetten.  De politierat, uw vriend en helper, uw snuffelaar.

De ratten moeten verdachten gaan onderzoeken op kruitresten na schietpartijen. Uit een proef bleek dat de dieren zeer geschikt waren. “In meer dan 95 procent van de gevallen zaten de ratten goed”, aldus een woordvoerder van de politie.

Ratten kunnen beter ruiken dan honden. Ze zijn ook makkelijker te trainen. Dat duurt slechts een paar maanden, honden hebben een training van jaren nodig. Ratten zijn ook goedkoop en handig te houden. Wel leven ratten maar een paar jaar.

In Rotterdam zijn de afgelopen twee jaar proeven gedaan met ratten. Vanaf 2014 verwacht de politie de ratten ook in te gaan zetten bij de opsporing van verdachten. “Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt nu de aanwezigheid van kruitresten, maar dat kost veel tijd. Een rat kan binnen enkele minuten duidelijkheid geven. “En dus hebben we sneller een potentiële verdachte”, aldus de politie.

In Afrika worden ratten al ingezet voor het opsporen van landmijnen. Honden zijn voor die klus te zwaar, omdat die een mijn tot ontploffing kunnen brengen.

Dat Filip Dewinter daar nog niet aan gedacht heeft.  Een rat als huisdier.  Zou veel problemen oplossen in verrijkte gebieden, want een rat is absoluut haram.  Komt allicht in aanmerking voor belastingvermindering die verstrekt wordt voor de beveiliging van uw woning tegen inbraak.  Ieder zijn rat, met de hulp van de overheid.   Bovendien een speelkameraadje voor de kinderen.

Bron: RTL.nl