Musea in New York zijn te blank

Afbeeldingsresultaat voor white museum

Wie meent dat het in musea om de kostbare inhoud gaat of dat het personeel moet voldoen aan de voorgeschreven kwalificaties, heeft het mis. Alleszins in New York. Burgemeester Bill de Blasio liet onderzoeken hoe het zit met de rassenverscheidenheid in de musea van zijn stad.

Hoewel 2/3 van de New Yorkers geen blanken zijn, maar 2/3 van het personeel in culturele instituten, zoals musea, theaters, dieren- en botanische tuinen is dat wel. Een schande, vindt hij, moet dringend verandering in komen. Zo niet, worden de subsidies ingekrompen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Southern Methodist University en gefinancierd door Deutsche Bank. Blanke vrouwen vertegenwoordigen 65% van de personeelsleden, gehandicapten 8% – dat laatste verdient een bloemetje, want meer dan gemiddeld. Daarentegen is slechts 11% der personeelsleden betrokken bij kunstzaken van latino-afkomst, 10% is zwart. Nochtans maken zij deel uit van resp. 29% en 22% der N.Y-bevolking.

Als de verschillen niet aangepakt worden, zullen de subsidies verminderd worden. Alle culturele organisaties hebben beterschap beloofd: ze zullen een plan opstellen om het personeel en bestuur minder blank te maken. Eventueel de hulp van een zonnebank en een partijkaart van de Democraten?

Positieve discriminatie… hoera. (…)