Mugabe zweert alle blanke boeren hun eigendom af te pakken

Afbeeldingsresultaat voor mugabe chasing white farmersMugabe (93) herhaalde tijdens een meeting van zijn regerende Zanu-PF partij zijn eis dat de paar resterende blanke boeren ‘vrijwillig’ moeten afstand doen – zonder compensatie – van hun boerderij, want… zijn volk heeft het nodig.

Zijn toon is agressief. Hij heeft het over blanke ‘commerciële’ boeren die boerderijen ‘bezetten’ terwijl zijn volk geen landbouwgronden heeft. Zijn dreiging is niet uitsluitend gericht aan de blanken, maar ook als afrekening met de voormalige minister Ray Kaukonde voor een vermoedelijke samenzwering met de voormalige vice president Joice Mujuru, nu leider van de oppositie NPP, een samenzwering die een aanslag op Mugabe zou beraamd hebben. Joice Mujuru heeft in het verleden beloofd dat verdreven blanke boeren zullen vergoed worden als zij president wordt.

Mugabe citaat: “We gaan die boerderijen afpakken en ze herverdelen aan onze jongeren, die nog niet van het land-herverdelingsprogramma konden genieten. Er zal echter niet genoeg grond voor iedereen zijn. We gaan dus ook grond afpakken van kleinere boeren, die deze boerderijen niet gebruiken voor herverdeling (van de opbrengst).”

Tegelijkertijd waarschuwde Mugabe top politici in zijn regering dat zij sommige boerderijen die hen toegekend werden zouden verliezen gedurende de landhervormingen.

Mugabe citaat: “Velen onder u hebben verschillende boerderijen die niet met hun volledige capaciteit gebruikt worden. We gaan deze onder de loep nemen en hen aan mensen geven die geen grond hebben en de boerderijen kunnen gebruiken.”

De meerderheid van de in beslag genomen eigendommen liggen er verwaarloosd bij omdat de nieuwe ‘boeren’ ofwel niet beschikken over de middelen – ze krijgen geen lening van de bank om te investeren omdat ze niet over eigendomsbewijzen beschikken – ofwel er geen verstand van hebben.

Mugabe’s vlucht vooruit kwam er na kritiek dat hij en zijn familie meerdere boerderijen bezitten. Hoewel Mugabe’s rijkdom niet publiek bekend is, heeft de oppositie hem ervan beschuldigd zelf meerdere boerderijen in eigendom te hebben – dit in scherp contrast met zijn één-man-één-boerderij politiek.

Mugabe trok ook van leer tegen de nieuwe – zwarte – boeren, die voormalige blanke boeren, waarvan hun eigendom geconfisqueerd werd, in dienst nemen om de boerderij te beheren. Ook zij dreigen hun boerderij te verliezen aan de regering.
Dankzij Mugabe’s agrarische hervormingspolitiek werden duizenden blanke boeren en hun werknemers van hun erf en werkplaats verjaagd, zonder vergoeding, zonder inkomen.

Twee jaar geleden klonk het nog zo:

Van Rhodesië naar Zimbabwe

U geeft toch ook aan Afrika?

7de keer president, zonder gefoefel

News24

Mugabe viert verjaardag met luxueus feest terwijl onderdanen verhongeren