Moordenaar in VN-Mensenrechtenraad

Wes HardinIraanse moordenaar mensenrechtenactivist leidt delegatie VN-Mensenrechtenraad

Mohammed Akhondza­deh-basti vermoordde in 1990 de Iraanse mensen­rech­tenactivist Kazem Rajavi. Nu leidt hij de delegatie naar de VN-mensenrechtenraad.

Mohammed Mehdi Akhondza­deh-basti, die Rajavi vermoordde, is nu de Iraanse staatssecretaris van BuZa en leidt de delegatie naar de bijeenkomst van de VN-mensenrechtenraad in Geneve, van 22 februari tot 22 maart.

Professor Rajavi was de eerste ambassadeur van Iran bij de Verenigde Naties in Genève na de Iraanse Revolutie van 1979. Maar al snel na zijn aanstelling nam hij ontslag uit protest tegen het repressieve beleid en de terreur van het Mullah-regime dat aan de macht was gekomen. Na zijn aftreden bleef hij in Geneve actie voeren tegen mensenrechtenschendingen in Iran: massa-executies, willekeurige arrestaties, martelingen. Tevens bleef hij vertegenwoordiger van de Iraanse Nationale Verzetsraad en werkte als universitair docent.

In 1986 gaf Ayatollah Khomeini de opdracht om Rajavi te vermoorden. Drie jaar later waren er drie mogelijke scenario’s voor de moord. De eerste was het vermoorden van Rasjavi met inbegrip van zijn gehele familie, de tweede was het plaatsen van een autobom, en het laatste plan was om hem tijdens zijn woon-werkverkeer neer te schieten. Er volgden verschillende verkenningsreizen naar Zwitserland van door Iran getrainde moordenaars om de mogelijkheden te bestuderen: een van hen was Akhondzadeh-basti. Uiteindelijk werd de laatste optie gekozen.

Kazem Rajavi

Akhondzadeh-basti vloog op 18 april 1990 met een diplomatiek paspoort naar Geneve, waar hij de overige teamleden ontmoette. Op 24 april werd de 56-jarige professor Rajavi op klaarlichte dag in zijn auto doodgeschoten terwijl hij naar zijn huis in het Zwitserse dorp Coppet reed. Akhondzadeh-basti vloog dezelfde avond nog terug naar Iran.

Wes Hardin

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Iraanse-moordenaar-mensenrechtenactivist-leidt-delegatie-VN-Mensenrechtenraad.html

 

 

 

 

3 gedachten over “Moordenaar in VN-Mensenrechtenraad

  1. Dus blijkbaar weet iedereen nu dat in de VN Mensenrechten-raad een moordenaar !.. delegatie-leider is voor prachtland Iran .. de Heer Mohammed Mehdi Ak-Hond-Zadek , of gewoon Basti , voor de vrouwen . Dat betekend , volgens mij dat de VN erg verdraagzaam en begripvol wordt in cultuur en regime. Ze aanvaarden dat de mens het recht opeist zijn medemens te mogen doden indien hij of zij niet binnen de krijtlijntjes loopt binnen een bepaald regime. Prachtig , wanneer verschijnen huurmoordenaars in de gouden gids !

    PS die foto , man met hoed verschijnt regelmatig als “verluchting” bij bepaalde artikeltjes , is dat soms iemand van de redactie Golfbrekers ?

    • Dag Rene
      Inderdaad, dat heb je goed gezien. Onze redactieleden kiezen een eigen logo passend bij hun schrijversidentiteit. Wes Hardin heeft de oude afbeelding van de echte (overleden) Wes Hardin, een soort Robin Hood onder de cowboys. De Vlieg is uiteraard De Vlieg. Het logo van Marnix is een Vlaamse Leeuw met een kruisvaarder. Het helpt de herkenbaarheid van de auteur in de verf te zetten.

  2. mijn logo zou een uitgeperste citroen kunnen zijn want mijn beste vrienden , van de belastingen, die me nooit vergeten , steeds aan me denken , hebben het verleden jaar erg bont gemaakt

Reacties zijn gesloten.