Moeten begin volgende winter de EU-landen gas leveren aan Oekraïne?

“… Al is er dan wel een ander probleem: gas voor Oekraïne zelf. Moeten begin volgende winter de EU-landen gas leveren aan Oekraïne?

In 2022 consumeerde Oekraïne 19 miljard kubieke meter gas (ongeveer evenveel als België). In 2005 was dat nog meer dan 72 miljard kubieke meter. Door alle conflicten met Rusland daalt het ‘door de Russen toegelaten’ Oekraïens verbruik al decennia. Zodra Gazprom niet meer contractueel gebonden is klanten in de EU te beleveren (via Oekraïne) kan Moskou de vijand gewoon afsluiten.

Vraag is dus hoe groot het tekort zal zijn als de laatste Russische gaskraan op 1 oktober 2024 wordt dichtgedraaid? Specialisten schatten het op 126 miljard kubieke meter. Dat is vier keer de totale gasinvoer van Duitsland in 2023. Dat zijn één miljoen volle LNG-tankers per jaar. Het ‘we zijn nog niet uit de problemen’ van de minister is dus behoorlijk eufemistisch.

En de EU heeft dat zelf ook in de gaten. De Italiaanse energie-expert Francesco Sassi laat weten dat de Europese Commissie aan de EU-lidstaten een document heeft gezonden waarin gevraagd wordt om zich op een worst case scenario voor te bereiden. Volgens Sassi zouden Oostenrijk, Italië, Hongarije, Tsjechië en Slovakije het hardst getroffen worden.

De door de EU gesloten gascontracten met Azerbeidzjan laten immers maar leveringen toe vanaf 2026.

Een volgende gascrisis met mogelijk enorme prijsstijgingen eind 2024 lijkt onafwendbaar…”

Uit: https://doorbraak.be/volgende-winter-een-nieuwe-gascrisis