Mannelijk of vrouwelijk…

Er bestaat niets tussenin.

Het mannelijke en vrouwelijke geslacht is oud. Het maakte meer dan een miljard jaar geleden zijn intrede in het evolutionaire landschap. Dit is veel ouder dan de mens, ouder dan de meeste planten- en dierensoorten, ouder dan het zeeleven en zelfs ouder dan de hersenen zelf.

Meer dan alleen een individu in leven te houden, hetgeen voedsel en water doen, houden de twee geslachten d.m.v. seksuele voortplanting hele soorten in leven door het produceren van genetisch-unieke individuen: zij mengen de genomen en laten geslachtscellen (gameten) vermengen. De evolutie van mannelijke en vrouwelijke geslachten is de hoofdreden voor de verscheidenheid van planten- en dierensoorten. Het is de reden van ons bestaan, van mensen. Daarom bestaan wij, u en ik.

Meer dan 99.9% van de diersoorten, die zich sinds de opkomst van mannelijke en vrouwelijke geslachten hebben ontwikkeld, planten zich seksueel voort. En 95% van die diersoorten – mensen inbegrepen – heeft een mannelijk en vrouwelijk geslacht in afzonderlijke individuen, waarbij organismen gedurende hun hele leven mannelijk of vrouwelijk zijn.

Bijhorende illustratie van kunstenaar Avard T. Fairbanks (1897-1987), die wij omwille van auteursrecht niet mogen overnemen, kan u bekijken bij: https://quillette.com/2023/09/25/male-female-end-of-list/

Een duidelijk getuigenis van verzet tegen de geslachtenwaanzin:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan